clear

zoeken

search

Mijneigenbibliotheek.nl: experimenteren met personaliseren

19 mei 2008


Vorige week was ik op uitnodiging van Josef Sennekool te gast op de Hanzehogeschool in Groningen om in het kader van een cursus digitale dienstverlening te discussiรซren over nieuwe ontwikkelingen op het web, met medewerkers van Biblionet.

Op eerdere cursusdagen was al veel aandacht besteed aan ‘bibliotheek 2.0’. Daardoor verliep de dialoog voor mijn gevoel soepel en konden we vrijuit bomen over sociale netwerken, de meerwaarde van weblogs, online zichtbaarheid, gaming in de bibliotheek, en nog veel meer. Het interessantste was daarbij nog wel dat Biblionet als organisatie heel veel gemeen heeft met de Zeeuwse Bibliotheek. Beide organisaties werken met zowel Vubis als ABL en de bibliotheeknetwerken van beide provincies vertonen ook veel overeenkomsten. Veel herkenning dus. Achteraf deed het me ook beseffen dat het delen van kennis met zo’n organisatie erg interessant kan zijn, om de doodeenvoudige reden dat je werkt met vrijwel identieke randvoorwaarden en opgedane kennis dus makkelijk in de praktijk kunt brengen.

Cursiste Lieke de Veer nodigde mij na afloop uit om nog even mee te gaan naar het kantoor van Biblionet om daar samen met Hans van Dijk te spelen met een net vrijgegeven betaversie van mijneigenbibliotheek.

Wat ik daar zag beviel mij prima! Ofschoon de toepassing nog niet af is zag ik er al veel elementen in die ik ook maar wat graag terug zou zien binnen onze eigen website. Je kunt jezelf ook als niet-lid registreren, waarna je direct je logingegevens krijgt toegezonden. Eenmaal ingelogd krijg de beschikking over een persoonlijke profielpagina die je naar eigen smaak kunt inrichten. Ik kreeg er zowaar een beetje een Netvibesgevoel bij!

Onder ‘interesseprofiel’ selecteer je een aantal persoonlijke interesses die vervolgens automatisch worden gekoppeld aan rss-feeds, agendagegevens uit de Gids en aanwinstenlijsten uit Vubis. Als lid van een van de Groningse bibliotheken kun je bovendien de adresgegevens en openingstijden van je eigen bibliotheek op je pagina tonen. Onder bibliotheekberichten kun je heel eenvoudig aangeven op welke gegevens je geattendeerd wilt worden en op welke manier. Dat kan via de post, de mail of via RSS.

Als klap op de vuurpijl beschikt de gebruiker over een handjevol ‘sferen’, waarmee de persoonlijke pagina fijn gepimpt kan worden. Op de afbeelding is een zomers thema te zien.

Ik vind deze vorm van personalisering niet alleen interessant omdat het een goede aanzet is voor een bibliotheek om de gebruikers het heft in handen te geven; ik was ook onder de indruk van de wijze waarop deze benadering een oplossing biedt voor de problematiek van lokale versus regionale interfaces. Ook in Zeeland is daar gesteggel over. Je wilt je enerzijds graag profileren als basisbibliotheek maar nog veel belangrijker is transparantie naar de klant toe. Dat is voer voor discussie.

Iemand wees me erop dat de Zeeuwse situatie, ondanks de vele overeenkomsten met Groningen, toch net weer een beetje anders is. Daar is vast wel een mouw aan te passen. Voorlopig vind ik dit een behoorlijk elegante oplossing en is het m.i. een toepassing waar je goed mee voor de dag kunt komen bij je publiek.

free music

@

Check trouwens ook ff die toolbar.

8 Reacties

  1. Remco schreef:

    Fijne post, goed om je enthousiasme te lezen. Maar die automagische muziek van Deezer is vet irri! Leidt ook af als muziek niet gewenst is. Doet dus je post geen goed imho. Verrders niets te zeuren hoor….

    groet vanEs

  2. Ik zal de autoplay er wel even afhalen ๐Ÿ™‚

    Cheers.

  3. Done. Ff twee keer van autoplay=1 autoplay=0 maken in de code en je weet alles.

    Weet meer van nullen en enen dan ik soms besef ๐Ÿ™‚

  4. Remco schreef:

    nerd ๐Ÿ™‚

  5. Henk schreef:

    Hoop dat jouw Netvibesgevoel prettiger is dan het mijne want van die nieuwe release word ik niet vrolijk. Eerst dat geklier met die overbelaste servers. Nu weer de hele dag feeds die ik dagen, weken, maanden terug al heb gelezen maar continu als nieuw worden gepresenteerd. Kun je natuurlijk negeren, maar ik word zo rustig van lege tabjes….

  6. Dat verschijnsel zag ik ook..en die lege tabjes herken ik ook wel maar nu ben ik zover dat ik sommige tabs maar gewoon niet meer open om lekker rustig te blijven ๐Ÿ™‚

  7. Daan schreef:

    Of gewoon het auto play vinkje weghalen in Deezer.

  8. Maar dan moet je weer helemaal opnieuw code knippen en plakken. Dat vinden luie varkentjes maar niks ๐Ÿ™‚

Reageer