clear

zoeken

search

Lekker blijven drammen: is jouw site al beschikbaar voor mobieltjes?

28 mei 2008

Na “zorg dat je gevonden kunt worden met Google!” ontpopt “mobiliseer je website!” zich als tweede mantra op ZB Digitaal. De bovenstaande slideshow laat zien waarom.

Gisteren had ik het over een website met iemand en wilde die even snel laten zien. Wat een ellende, wat een ongemak. Je bent dan geneigd om het te wijten aan een trage verbinding of het kleine scherm van je telefoon, maar dat is natuurlijk onzin. Het is gewoon de hoogste tijd dat websites er rekening mee houden dat steeds meer bezoekers binnenkomen via hun mobieltje. Uit de presentatie blijkt dat zelfs de ontwikkelaars bij Google verrast waren toen zij ontdekten hoeveel iPhone-gebruikers gebruik maken van de zoekmachine.

Een artikel op Giga OM benadrukt de opkomst van de mobiele generatie nog eens. Zij zijn er wèl klaar voor.

En hoe ziet een mobiele bibliotheeksite er dan wel uit? Heel saai eigenlijk. En de catalogus? Yup!

Ik zal hier niet roepen dat dit ‘appeltje eitje’ is. Dat spreekt de presentatie ook tegen. Het is wel noodzakelijk.

Zo, nu weten we het wel weer.

@

Update 31 05: op superpatron een overzicht van Amerikaanse bibliotheeksites die geschikt zijn voor mobiele apparatuur. Zie ook de verwijzing naar de presentaties van Megan Fox: Trends in Mobile (PDF)

10 Reacties

  1. Het ziet er inderdaad erg saai uit. Kaal.
    Wel is het erg makkelijk om je aan te melden en je site mobiel te maken, volgens mij is het al gelukt bij mij (hoop ik).
    Met m’n eigen site nu kan ik m’n tijd wel vullen!

  2. Ik denk niet dat je als organisatie moet zorgen dat je website ook online beschikbaar is.
    Het gaat namelijk niet om de website, maar om de content die een mobiele surfer wil krijgen.

    Ik denk dat organisaties eerst eens na moeten gaan welke informatie de meeste mobiele surfers willen vinden.
    b.v. adresgegevens, Contact gegevens openingstijden, routebeschrijving etc. En hier een speciale mobiele site voor maken.

    Als een organisatie eenmaal een goede, simpele maar efficiënte mobiele site heeft (wat idd noodzakelijk), kan deze de site verder uitbreiden en extra dienstverlening toevoegen. Voor de bibliotheek b.v. een catalogus geschikt maken om mobiel te doorzoeken. Of voor een webwinkel om online bestellingen te doen.

    Als je een goed CMS hebt zou het maken van de site met noodzakelijke informatie niet zo moeilijk moeten zijn.
    Voor de extra functionaliteiten zal meer tijd, geld en ontwikkeltijd moeten worden uitgetrokken, maar dat is volgens mij ook pas echt interessant voor bedrijven als het meer en deel van de bedrijven hun eerste mobiele site goed ingericht hebben en de consument hier aan gewend is.

  3. @ Julia: dat is inderdaad goed gelukt. Mofuse werkt prima. En raar is leuk, dat ben ik ook al met je eens 🙂

    @ Jeroen: Daar heb je een goed punt. Het is waanzin om alles van je site mee te nemen. Aan de andere kant weet ik het wel weer als er eerst uitbreid onderzoek wordt gedaan. Dan komt de implementatie medio 2012 en is het concept alweer achterhaald.

    Daarnaast komen de mensen ook op de mobiel veel via Google. Als je dan eerst moet gaan zoeken naar de onderdelen die geschikt zijn word je ook niet vrolijk. Eigenlijk zouden sites standaard een functie moeten hebben ingebouwd die het apparaat herkent waarmee gesurfd wordt en schakelen naar de ideale interface zodra die gegevens bekend zijn.

    Zonder enig verstand van zaken denk ik dat zo’n techniek best haalbaar is…

  4. @Edwin
    Ai daar had ik nog niet over nagedacht. zelf dacht ik er meer aan om als organisatie je gezonde verstand te gebruiken.

    Als iemand mobiel je internet site bekijkt, in wat voor situatie bevind men zich en welke informatie wil men hebben.

    Even snel en simpel gedacht. Als eigenaar van een restaurant, zal je site online veel bekeken worden door mensen die onderweg op zoek zijn naar een restaurant om te eten.
    Die mensen willen dan graag de volgende informatie hebben:
    1. De locatie van het restaurant.
    2. De kaart van het restaurant en de prijzen.
    3. En de contactgegevens om een tafel te reserveren.

    Als je deze mobiele site hebt, kun je verder gaan kijken en extra functionaliteiten toevoegen:
    4. Real time overzicht van beschikbare tafels.
    5. Online mogelijkheid om een tafel te reserveren.

    Overigens is het wel mogelijk om een speciaal CSS bestand te maken voor mobiele sites.
    Als je één CSS bestand hebt voor mobiele en één CSS bestand voor normale browsers kun je aangeven dat de normale browsers het normale CSS bestand moeten gebruiken, en dat de mobiele browsers het mobiele CSS bestand moeten gebruiken (zo kun je ook een speciaal CSS bestand hebben om pagina’s op te maken om te kunnen printen).
    Op deze pagina staat hier een korte uitleg over.

  5. Remco schreef:

    “Het is gewoon de hoogste tijd dat websites er rekening mee houden dat steeds meer bezoekers binnenkomen via hun mobieltje.”

    Dat is in mho slechts een tussenstap. Ik ben nu al zo’n 4 jaar gebruiker van mobiel internet en de ontwikkelingen gaan niet zo snel. Nog steeds (bijna)geen javascript en flash ingebouwd in mobiele browsers waardoor de mogelijkheden voor een full internet experience nog zeer beperkt zijn. Hardwarematig moet het al kunnen, maar de software blijft achter. Nu de “onbeperkt” inetnetabbo’s beginnen te lopen, en de snelheden omhoog gaan (UMTS HSDPA) groeit echter de vraag en zal er meer ontwikkeling zijn. Ontwikkelingen als Google’s Android, OpenMoko en Ubuntu Mobile tonen dat aan.

    Ik denk zelfs dat dat het (door)breekpunt gaat worden voor Open Source Software/besturingssystemen, want als de vraag er is wordt er gewoon geschreven, dus binnenkort full pull internet op je mobiel of koffiezetapparaat.

  6. @ Jeroen: iets in die geest inderdaad. Ik ga op mijn mobiel eigenlijk alleen heel gericht op zoek naar dingen tot nu toe, en check mail en rss. Echt vrijelijk surfen doe ik nog niet veel.
    Bedankt voor het linkje.

    @ Remco: dat sluit daar op aan inderdaadL het voelt nog vrij beperkt, en dat zeg ik dan als een groentje op dat gebied. Straks ga ik nog meemaken dat ik Ubuntu mobiel eerder ga testen dan de versie op mijn pc 🙂

  7. Jan Tweepuntnul schreef:

    Dat het saai is boeit mij niet zo als het maar snel en goed werkt. Ik reageer nu vanuit de trein. Bericht gelezen via de mofuseversie. Moet je naar de ‘full html’-versie, die wil niet laden, dan maar weer door naar de standaard bloggerweergave , kost zeeën van tijd. En die slideshow doet het ook niet mobiel. Mobile sucks:-)

  8. Daarom verplaat ik mezelf altijd het liefst zo min mogelijk 🙂

    Goede reis!

  9. Edward Vielmetti schreef:

    Thanks for linking to my list of online catalogs formatted for mobile phones (all in English, all US) – I would be happy to include any mobile visible sites from anywhere in the world.

    gratzi

    Ed

  10. Thank U Ed,

    Still rare in the netherlands, but whenever there’s news, I’ll tell you!

    other Ed

Reageer