clear

zoeken

search

Ken je klant, speel Video Store Clerk

02 mei 2008


Video Store Clerk is een eenvoudige online game, die een beroep doet op je inzicht in de voorkeuren van je klanten. In dit geval moet je wel iets afweten van films en documentaires.

Bij mij slaat direct de nostalgie toe omdat ik eind jaren negentig nog een jaartje in een videotheek werkte, waar vrijwel al het personeel er een sport van maakte om zoveel mogelijk films te kijken en die kennis dan toe te passen binnen het geven van kijkadvies aan klanten.

Toen ik er net werkte maakte de chef er een gewoonte van om de leengeschiedenis van bepaalde klanten op het computerscherm te tonen, terwijl de persoon in kwestie nog stond te neuzen tussen de kasten. Dat gaf je de gelegenheid om een inschatting te maken van de voorkeuren van die klant, waarna je een advies op maat kon geven dat de plank maar zelden missloeg. Als je dat een jaartje doet leer je de collectie in hoog tempo kennen. In die zin zou zo’n systeem ook in bibliotheken waardevol kunnen zijn maar ik zie dat er nog niets snel van komen: wij zijn, om diverse redenen, nog erg voorzichtig met het bewaren van de leengeschiedenis van onze klanten. Advies op maat is dus alleen mogelijk als de klant je de ruimte geeft om door te vragen. Dat gebeurt lang niet altijd.

Maar misschien kan iemand een game als dit programmeren voor een bibliotheeksite? En dan niet alleen voor films maar ook voor boeken en andere media?

De resultaten van dit spel schijnen overigens ook nog gebruikt te worden voor de bouw van een nieuw geautomatiseerd aanbevelingssysteem. Door het spel te spelen help je de programmeurs de aanbevelingen beter te maken.

Succes!

@

Via Ironic Sans

8 Reacties

  1. Arda schreef:

    ‘een videotheek (…), waar vrijwel al het personeel er een sport van maakte om zoveel mogelijk films te kijken en die kennis dan toe te passen binnen het geven van kijkadvies aan klanten.’

    Waarom word je toch als volkomen uit de tijd beschouwd als je zou wensen dat je hierboven voor video ‘biblio’, voor films ‘boeken’ en voor kijken ‘lezen’ kon invullen?

  2. Cool!
    Wat was jouw highscore? Ik ben best trots op mijn 1875.

  3. Magister schreef:

    Hou ter toch mee op!

  4. Daan schreef:

    Wij hebben sinds kort wel de beschikking over de leengeschiedenis van de klanten (via PICA LBS) en daar wordt door vooral studenten veelvuldig gebruik van gemaakt. Er staan er best veel aan mijn balie die graag willen weten wat ze zes maanden geleden leende om diverse redenen (het moet nog in de literatuur opgave vermeld worden of ze willen de titel nog een keer lezen). Verder doen we er (nog) niet veel mee.

  5. Liek Schoeren schreef:

    Na drie keer spelen kwam ik net op 1805 punten, pfft.
    (heb er eerst 2 keer over moeten doen om het spel te snappen)
    leuk spel!

  6. @ Arda:

    Uit de tijd? Dan ben je juist hartstikke bij als je het mij vraagt.
    Of zijn jouw ervaringen anders in dezen?

    @ Infogebruiker:
    De 1875 heb ik nog niet gehaald maar ik zie wel een uitdaging nu 🙂

    @ Magister: twee rustdagen? Dat moet ook niet gekker worden :-p

    @ Daan: mooi dat het juist de klanten zijn die er wel iets mee doen. Misschien moesten we eens iets meer leren van hen 🙂

    @Liek: knappe score toch?

  7. Arda schreef:

    Het is toch inmiddels gebruikelijk dat de computer je vertelt wat ‘mensen met een vergelijkbare smaak’ nog meer lazen? Daar komt toch geen belezen bibliothecaris meer aan te pas die zich echt in je smaak verdiept, schaarse uitzonderingen daargelaten?

  8. Hoi Arda,

    Online zullen we daar inderdaad niet veel slagen meer kunnen slaan, vrees ik, maar voor de liefhebbers die nog wel in onze gebouwen komen kunnen we mogelijk nog wel wat betekenen 🙂

Reageer