clear

zoeken

search

Hoe is het toch met …Ebbsfleet United (Myfootballclub.co.uk)?

02 mei 2008


In de rubriek ‘Hoe is het toch met..’ stel ik vandaag de vraag: Hoe is het toch met….Ebbsfleet United?

In augustus vorig jaar schreef ik over de website MyFootballclub, een website die als doel had om een Engelse voetbalclub op te kopen met het geld van voetbalfans. Die fans zouden vervolgens mogen stemmen op de club die ze willen kopen en zouden ook inspraak krijgen in het beleid van de gekochte club.

In het begin repte men over 53.000 betalende fans die een bod zouden uitbrengen op bijvoorbeeld Leeds United maar uiteindelijk was de uitvoering iets minder ambitieus; 20.000 mensen betaalden 35 pond en kochten samen de club Ebbsfleet United, voor 700.000 Pond.
Die club speelt in een divisie waar ik het Nederlandse equivalent niet van ken maar in het complexe Engelse systeem is het de vijfde divisie: de Blue Square Premier van de Conference National.

Met Ebbsfleet gaat het helemaal niet onaardig. Het is niet zo dat ze meteen zijn doorgestoten naar de top, maar de lijn van dit seizoen is redelijk stabiel. Ze staan op een 11e plaats.
Interessanter is dat de club op 10 mei de finale speelt van de FA Trophy, in het Wembley Stadium.

Ondertussen worden er nieuwe clubliederen geschreven, dienen ‘beroemde’ fans zich aan en krijgt het initiatief navolging in andere landen, bijvoorbeeld in Duitsland.

Van spektakel is nog geen sprake, maar de toekomst van Ebbsfleet lijkt veelbelovend en volgens mij kun je het experiment MyFootballclub daarmee als geslaagd beschouwen.

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    5e Engelse divisie is niet te vergelijken met het systeem in Nederland. In Engeland zitten nog een aantal semi prof divisies die wij niet kennen omdat hier na de Jupiler league meteen de hoogste amateurklasse komt. Hoofdklasse niveau of iets dergelijks dus als ik moest gokken.

  2. Het zijn allebei nog redelijk complexe systemen zag ik. Ik denk dat het inderdaad een soort ijselmeervogels zijn ofzo 🙂

Reageer