clear

zoeken

search

GWAP: maak computers slimmer door te gamen

26 mei 2008


GWAP (Games With A Purpose) is een project van de Carnegie Mellon universiteit dat als doel heeft zoektechnologie en kunstmatige intelligentie te verbeteren en ‘computers te leren zien’, door internetgebruikers online games te laten spelen die dit bewerkstelligen.
Zo kun je bijvoorbeeld een ESP-game spelen, waarin je – samen met iemand anders- steeds je favoriete afbeelding moet aanwijzen. Als de andere speler voor hetzelfde plaatje kiest krijg je allebei punten. Als je meerdere overeenkomsten op rij scoort groeit het aantal punten exponentieel.

Aan de hand van overeenkomsten in keuzes van mensen leert een computer wat de meeste mensen mooi vinden, wat er uiteindelijk toe moet leiden dat de algoritmes voor ranking in zoekmachines beter wordt afgestemd op gebruikers.

Je moet er niet van opkijken als een bedrijf als Google veel interesse zal tonen in een toepassing als GWAP. Het bedrijf liet onlangs namelijk weten dat er veel geïnvesteerd zal worden in de uitbouw van de zoektechnologie en presentatie op het gebied van afbeeldingen. Zij hebben namelijk geconstateerd dat gebruikers meer en meer op zoek gaan naar afbeeldingen. Niet alleen omdat ze op zoek zijn naar plaatjes van beroemdheden; steeds vaker ook om producten te vergelijken of om vakantiebestemmingen en ongewone situaties te visualiseren.

De benadering van GWAP vind ik ingenieus. Normaal gesproken krijg je mensen echt niet zo gek dat ze vrijwillig urenlang op woorden en plaatjes gaan zitten klikken maar als je het verpakt als een game dus wel. Dat doet me weer denken aan die theorie dat websites ook steeds meer op videogames gaan lijken. Ergens logisch, maar voor mijn gevoel nog altijd opmerkelijk.

Zo stuitte ik van het weekend ook nog op de site The Rarest Words, een Russische tool voor zoekmachine-optimalisatie van je website. Het is een project maar voelt als een game. Dan blijf je toch net wat langer hangen…

Meer over GWAP bij Nicolas Carr en op RWW.

@

4 Reacties

 1. essen2punt0 schreef:

  Dat is een mooie toepassing! Inderdaad werkt ‘t verslavend. Samen kijken, samen uitvinden.

  Ik weet dat ik een aantal jaar terug ook een hele tijd zoiets gedaan heb. Heb nog lopen zoeken, maar ik kan jammer genoeg de link niet meer vinden.

  sketchswap is ook zo heerlijk tijdrovend. 🙂

 2. @Edwin,
  Wat ik zo leuk vind is dat het prima middelen zijn om leerlingen te laten nadenken over wat trefwoorden/zoekwoorden zijn en hoe je die slim kunt formuleren. Gratis en voor niets prachtig lesmateriaal!

 3. Dat ben ik helemaal met je eens Margreet! Ik vraag me wel af of het ook als zodanig gebruikt zal worden. Denk jij dat dat gebeurt?

Reageer