clear

zoeken

search

De zeven V’s van de jeugdbibliothecaris

27 mei 2008


Het netwerk Jeugdbibliotheek is een subgroep van Bibliotheek 2.0 op Ning.

Vanochtend las ik daar een mooie bijdrage van Caroline Heijer: Een directeur en zijn jeugdbibliothecaris, een verslag van een presentatie van Gon Wegner en Eppo van Nispen tot Sevenaer, van DOK Delft.

Heerlijk om te lezen! Ik pik er even de zeven V’s voor de jeugdbibliothecaris van DOK uit:

– Vrijheid: ‘no rules, just results’. Waarom eerst uitgebreide beleidsplannen maken als je ook in vrijheid daadwerkelijk aan de gang kunt gaan.

– Vertrouwen: directeuren, heb er vertrouwen in dat je jeugdbibliothecaris alles weet. Een directeur van een ziekenhuis bemoeit zich ook niet met het werk van de chirurg. Hou het principe aan: ‘some you win and some you loose’, fouten mogen en zijn zelfs nodig.

– Verantwoordelijkheid: geef de jeugdbibliothecaris zijn eigen budget om het feestje te bouwen. Lol is een onmisbaar ingrediënt

– Verbeelding: probeer je verhaal te verbeelden, elkaar uit te dagen, elkaar te inspireren, dat brengt jezelf verder en het werk ook

– Vertel: praat met je klanten maar ook met elkaar (platforms). Jeugdbibliothecarissen: ‘be good and tell it’. Overrompel je directeur met je kennis, met je verhaal en je plannen. Loop voor hem uit en neem hem mee in de kansen die je ziet.

– Verrijk: verrijk het leven van kinderen met lezen. En laat weten wat je doet, zodat je directeur net als Eppo overal gaat vertellen: mijn jeugdbibliothecaris weet hoe ze dat moet doen, dat verrijken, en ik weet dat zij het weet.

– Vrolijk: maak LOL (laughing out loud), wees als een kind.

Vorige maand maakte ik kennis met Eppo. Ik lees in het bovenstaande veel terug van zijn verhalen toen.

Wees als een kind.

Prachtig.

@

4 Reacties

  1. Marleen schreef:

    Die zeven V’s vind ik prachtig, en niet alleen voor de jeugdbibliothecaris…

  2. Hoi Marleen,

    Je kunt die v’s bijna overal inpassen inderdaad. Je zou er bijna zo’n “motivational poster” van maken 🙂

  3. Zouden ze nog vacatures hebben in Delft… 😉

    Oh nee, ik heb al een andere baan!

  4. hihi, je bedenkt je al voor je vertrokken bent 🙂

Reageer