clear

zoeken

search

De toekomst is mobiel, mobiel is de toekomst

04 mei 2008


Emerce verwijst naar een persbericht (PDF) van Nielsen, waaruit blijkt dat het bereik van grote websites door mobiel internet met 13 % is gegroeid. Emerce meldt in een ander bericht dat mobiel internet KPN inmiddels ook geen windeieren meer legt. KNP verwacht dat het gebruik ook in Nederland verder zal stijgen, explosief zelfs.

Ik begin zelf nu ook een beetje los te komen. Ik meldde twee weken geleden al dat ik steeds meer gebruik ga maken van sites en toepassingen die geschikt zijn voor PDA’s en mobieltjes. Daarom heb ik gisteren eerst een extra geheugenkaartje gekocht. 8 Gigabyte voor 50 euri. Vervolgens heb ik een paar websites opgesnord waar je gratis software voor PDA’s kunt downloaden. Via Bittorrent vind je natuurlijk alle illegale software maar het aanbod op websites als ‘Freeware for Windows Mobile’ en Pocketland mag er ook zijn.

Nu heb ik tenminste weer het gevoel dat ik goed toegerust ben en dat ik een staat ben die ontwikkelingen te volgen die ik van belang acht. Voor een tientje per maand kan ik mezelf onbeperkt mobiel uitleven.

Hoewel, onbeperkt? Er zijn nog steeds erg veel organisaties die nog geen mobiele variant van hun website aanbieden. Bibliotheken bijvoorbeeld, dat heb ik al eerder aangekaart. De bibliotheek Oss is een positieve uitzondering, daar is men al sinds 2003 voorbereid met een mobiele catalogus. Een rondgang langs een paar grotere bibliotheken stemde me echter nog niet bepaald hoopvol. Op de sites van de openbare bibliotheken Amsterdam en Rotterdam vond ik geen directe verwijzing naar mobiele varianten, op de site van de Koninklijke Bibliotheek evenmin. Ook tevergeefs gezocht op Bibliotheek.nl. In Zeeland zijn we er ook nog niet klaar voor.

En het maken van mobiele websites is echt niet zo lastig, als je het mij vraagt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bronnen die vermeld worden op Innovatie en Internet of check de stappen op Naar Voren, dat op zijn beurt weer verwijst naar het nuttige Handheld Stylesheets.

Riep iemand daar ‘urgentie‘?

@

4 Reacties

  1. Remco schreef:

    hey mobiele eenheid! heb je de mobiele versie van netvibes al in je favorieten staan op je mobiel?
    //m.netvibes.com/

    Ook leuk om eens mee te rommelen: Orb
    //www.orb.com/
    Met je mobiel je media bestanden bekijken/afspelen die op je pc staan.

    Zo, dat jost je weer een paar uur van je leven. Geen dank
    groet Remco.

    Ps ‘t is prachtig terrasweer dus tot straks 🙂

  2. Pikkebaas!

    Die van netvibes had ik inderdaad al. Dat is mijn levensader he…

    Orb klinkt spannend! Cheers.

    Loop straks nog wel even via de boekenmarkt naar Unter den Linden inderdaad 🙂

  3. Erwin schreef:

    Waar zou de mobiele van een bibliotheek aan moeten voldoen in termen van geboden functies?

    Anders geformuleerd: wat is dé reden om midden op straat of al in de bibliotheek je mobiele telefoon uit je broekzak te trekken en online te gaan?

    Ter illustratie:

    Sinds een week of twee bevat de mobiele versie van Anwb.nl bijvoorbeeld een hulpmiddeltje waarmee je in de show room bij een autozaak direct een prijsvoorstel kunt opvragen voor de (ver)koop van je tweedehands auto (Autokoerslijst). Hiervoor gebruikt men data van Bovag.

    Ook kan ik me zo voorstellen dat je in een elektronicazaak een mobiele versie van Kelkoo, Kieskeurig of Vergelijk.nl wilt raadplegen. Althans, enkel de online prijzen en een gemiddeld rapportcijfer. Alle overige data zijn in zo’n situatie immers niets meer dan overbodige ruis.

    Vandaar de vraag welke specifieke items je op een mobiele biblio-site zou willen zien.

  4. Hoi Erwin,

    Dat is een hele legitieme vraag die je daar stelt. In het huidige bestel zie ik het ook niet zo snel voor me dat klanten direct mobiel naar diensten op zoek gaan maar aan de andere kant: als je in de trein zit en je kan nog ff snel een boek reserveren in een mobiele catalogus, voordat je de was afgeeft bij pa en ma…heb je al een stapje voor….en als je mobiel al die dure,voor leden afbetaalde databanken alvast kunt checken, scheelt dat je een gang.
    En wie gaat er nog naar de bieb, of achter de pc zitten, om boeken te verlengen als je dat ook ff in de bus kunt doen, via de mobiel.

    En dan de potentie van RFID in mobieltjes. Scan je boeken met je nokia en stap in een 3d wereld die het boek in beeld brengt, die je door een gebouw leidt, die de collectie verrijkt.

    Nu natuurlijk nog een beetje far fancy maar het zit erin, in mijn ogen.

    Maar eerst maar eens zorgen dat we uberhaupt relaxed getoond kunnen worden op die kleine schermpjes, dat lijkt me wel een basisingredient.

    Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog lang niet. Je hebt wel leukere dingen mobiel dan een bibliotheeksite 🙂

    @

Reageer