clear

zoeken

search

Vernieuwd: de digitale collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

04 april 2008


De medewerkers van de afdeling Informatiediensten en Collecties van de ZB hebben toegang tot de digitale collectie van de Universiteit Utrecht. De toegang is verleend omdat de inlichtingenmedewerkers ondersteuning moeten kunnen bieden aan de studenten van de Roosevelt Academy, die gelieerd is aan de UU.

Ik beschouw die toegang altijd als een voorrecht. De digitale collectie van de UU is weliswaar niet ‘compleet’ (welke collectie is dat wel?) maar toch behoorlijk superieur. Het is bijna onwaarschijnlijk hoeveel databases en full-text artikelen het geheel bevat.

Tot voor kort was de navigatie binnen het systeem verre van optimaal. Meestal moest je meerdere keren inloggen om bij de gewenste informatie te komen en veel bestanden bevonden zich op -in mijn ogen- onlogische locaties. Het systeem is onlangs echter op de schop gegaan en ziet er nu veel overzichtelijker uit dan voorheen. Het werkt ook een stuk makkelijker. Ik denk dat het voor mij een aanleiding zal zijn om de collectie intensiever te gaan gebruiken. Ik kan me beperken tot een eenmalige login en kan ook nog eens gebruik maken van een zoekwidget voor Omega, voor zowel iGoogle als Netvibes.

Zo’n widget zou overal al een vanzelfsprekendheid moeten zijn maar dat is het nog lang niet. Daarom deze uiting van tevredenheid. Misschien nemen anderen er nog wel een voorbeeld aan, je weet het maar nooit.

@

5 Reacties

  1. boesje schreef:

    Niet zo negatief Ed, het zonnetje schijnt en het is bijna weekend. 😉

  2. Yvette Hoitink schreef:

    Ter info: Sinds deze week is deze universiteitsbibliotheek ook opgenomen in Librarything.

  3. Lorenz van Gool schreef:

    Ik kan me voorstellen dat Edwin het eerst niks vond, het was daadwerkelijk echt heel lastig navigeren en zoeken deed ‘ie naar mijn inzicht ook niet helemaal lekker. Als student aan de UU wil je toch wel makkelijk aan je bronnen komen, dunkt me.
    Gelukkig is het allemaal wat beter nu!

  4. Jan Tweepuntnul schreef:

    Geinig. Vorig jaar bij Stroomt een presentatie van Menno Rasch gezien over Omega. Leuk om opnieuw kennis te maken. Heel veel info zomaar fulltext beschikbaar zonder lid te zijn. Kunnen we wat van leren:-)

  5. @ Boez: het was een uiting van tevredenheid he, het komt er alleen wat omslachtig uit af en toe.

    @ Yvette: mooi nieuws!

    @ Lorenz: het valt me op dat we er doorgaans weinig vragen over krijgen. Dat kan betekenen dat alles helder is, of dat de vraag niet gesteld wordt, of dat de collectie te weinig gebruikt wordt. Zou ook hier het powerbrowsen het winnen van het grote kwalitatieve aanbod?

    @ Jan: daar dacht ik inderdaad ook nog aan. En dan nog zorgen dat het gevonden wordt door zoekmachines. Wouter schreef daar laatst over.

Reageer