clear

zoeken

search

Televisietip maandag 7 april: Wiki’s waarheid

07 april 2008


Wikipedia is een onderwerp waar ik graag over schrijf. Dat komt voort uit mijn fascinatie voor deze bron als instrument, mijn belangstelling voor het controversiële aspect ervan en de concurrerende rol die het vervult voor gedrukte naslagwerken. Daarmee raakt deze ‘tool’ aan de kern van ons vak.

Vanavond om 20.55 zendt de VPRO de documentaire Wiki’s Waarheid uit. Ik heb eindelijk weer eens een reden om die spambuis een keer aan te zetten.

Uit de inleiding op de website van Tegenlicht:

In deze uitzending gaat IJsbrand van Veelen op zoek naar de waarheid van en achter Wikipedia. Slechts vijf mensen werken betaald voor Wikipedia, en alle activiteiten worden gefinancierd via donaties en subsidies. De online encyclopedie waar iedereen die dat wil aan kan bijdragen en in kan corrigeren is inmiddels groter dan de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica.

Betekent dit het einde van de autoriteit van traditionele kennisinstituten als de Britannnica? En moeten we dat toejuichen of betreuren? Hoe betrouwbaar is Wikipedia? Heeft ‘het volk’ de wijsheid in pacht? En sinds wanneer vinden we eigenlijk dat informatie gratis en ‘vrij’ moet zijn? In deze film leggen ‘Wikipedians’, die elke dag artikelen schrijven en redigeren, uit hoe de online encyclopedie werkt en in hoeverre de stichting Wikimedia aan te spreken is op inhoud en gehanteerde ethiek. Snel wordt duidelijk dat er kampen zijn van ‘believers’ en van critici.

[…]

Uit deze interviews blijkt dat de kwestie Wikipedia in feite staat voor een groter discours rondom het fenomeen ‘Web 2.0’, waarin de gebruiker de inhoud maakt en bepaalt wat op elk moment het interessantst is. Denk aan websites als YouTube, MySpace, Facebook en Wikipedia. Dit betekent nieuwe vrijheden en mogelijkheden voor onontdekt talent en ongehoorde stemmen. Maar waar ligt de grens tussen expert en amateur? Wie overleeft volgens de wetten van het nieuwe ‘digitale Darwinisme’? Zijn gelijkheid en waarheid eigenlijk wel verenigbaar, als ideaal? En vooral: zijn we nou via het web wijzer, beter geïnformeerd en dichter bij de waarheid gekomen, of is het juist tijd voor een culturele contrarevolutie?

Ik verwacht niet direct veel nieuws te leren maar de vragen die gesteld worden vind ik interessant. Toch maar even kijken dus.

Als ik tenminste thuis ben…

@

Afbeelding

11 Reacties

  1. veerlet schreef:

    programma was in scoop te zien op the next web vorig week in A’dam, zaal liep intss leeg : omdat het vrijdagnm was of omdat het toch vandaag op de buis is (morgen herhaling en wellicht ook op uitzendinggemist.nl) of omdat het niet geeky genoeg was ? we’ll see…

  2. kjmollema schreef:

    je bent me net voor met posten!
    Had ook mijn agenda al op scherp gezet. moet alleen college geven en ben dus aangewezen op uitzendinggemist.

    .klaas jan

  3. Afgelopen vrijdag had The Next Web conferentie inderdaad de primeur hiervan.

    Ik heb de documentaire gezien en ik kan je aanbevelen te kijken, interessant!

  4. Robert schreef:

    Ik heb eindelijk weer eens een reden om die spambuis een keer aan te zetten.

    En vorige week dan? Toen was er nog een interessante documentaire op NL2 over de verwervenheid van computerspellen met het Amerikaanse leger 🙂

    Greetz,

    Robert

  5. Ik denk dat het bij mij ook uitzendinggemist wordt maar ik neem jullie tips zeker ter harte!

    @Robert: die uitzending heb ik ook gemist ^^

  6. johhoe schreef:

    Hallo Edwin,

    In de Vk van afgelopen zaterdag stond ook al een groot artikel – ging met name dieper in op boek van Edward Keen – de @-cultuur. Via zoek&boek en bol.com nog niet te krijgen..

    grtz

  7. nomorecorsa schreef:

    **grijns** was ik je lekker te vlug
    af 🙂
    Lang leve uitzending gemist!

    Overigens is er Beantwoorden

  • BB schreef:

    @ Johhoe: dat zal ik nog eens opsnorren. Ik dacht eerst even dat je Andrew Keen bedoelde maar blijkbaar toch niet?

    @ Nomo: die laatste zag ik nog voorbij schieten op Hyves inderdaad 🙂
    Naar Amsterdam ga ik eind van de week ook al, dus dat laat ik maar even….

  • Alinda schreef:

    Hoi Ed,

    Ja gister toevallig gekeken. Zapte er langs! Was echt een leuke documentaire. Heb jij em ondertussen al gezien?

  • Hoi Ali,

    Ik was gisteren inderdaad thuis en ik heb inderdaad gekeken. Ik vond ‘m alleraardigst. De stellingen van Keen c.s. ken ik zo zachtjes aan al uit mijn hoofd maar als geheel vond ik het toch interessant.
    Het verhaal van de Afrikaanse internetactivist vond ik nog het boeiendst. Over de betekenis van Wikipedia voor derde wereld landen had ik nog nooit nagedacht. Dat het verhaal van de oude man bij het kampvuur op die manier ook vastgelegd kan worden is ronduit prachtig vind ik!

  • nomorecorsa schreef:

    Voor wie wil weten hoe de bijeenkomst in Amsterdam op dit moment verloopt, volg deze
    Twitter van Ambtenaar 2.0 Davied. Die is druk met verslaglegging van het event bezig 🙂

  • Reageer