clear

zoeken

search

Mashup van de week: Volg het Oliegeld

09 april 2008


Als de waarheid weer volop in de belangstelling staat en er opnieuw flink gediscussieerd wordt over de betrouwbaarheid van informatie in het algemeen, en die van Wikipedia in het bijzonder, gaat het bij mij weer een beetje kriebelen. Ik wil dan het liefst vlammende betogen schrijven over de onbetrouwbaarheid van de massamedia, over de onzin die in veel boeken is te vinden en de over de onvolledigheid of verkeerde interpretatie van onderzoeksgegevens. Is wat je ziet op televisie betrouwbaarder dan wat je leest op, pak ‘m beet, Prison Planet? Is dat wat de media schrijven over online bronnen net zo betrouwbaar als hun beeldmateriaal?

De betrouwbaarheid van informatie. De waarheid. Die is altijd lastig te traceren. Van Wikipedia kun je nog zeggen dat je in de ‘geschiedenis’ kunt terug zien wie wat heeft veranderd aan teksten en afbeeldingen. Dat ligt in het geval van gedrukte media toch een stuk lastiger, al zijn er altijd sympathieke initiatieven die een poging wagen.

En wat nu als je informatie en waarheid naar een hoger niveau tilt? Als je verder gaat graven en de grotere verbanden probeert te leggen? Waar ligt dan de macht? Wie bepaalt de waarheid dan?

En als je denkt aan de politiek en de economie, hoe waarschijnlijk is het dan nog dat verklaringen over genomen beslissingen oprecht zijn? Hoeveel journalisten duiken daar nog echt in? Neem nu hoofdmotor van de Westerse economie, olie. Dat ranzige goedje dat complete naties aan het infuus legt: het blijft interessant om te zien wat oliegelden doen met politieke beslissingen. Check in dat kader vooral mijn Mashup van de week: Follow the Oil Money. Kijk vooral ook even wat centjes doen met stemgedrag. Lees terloops wat het doet met de waarheid.

Where is the life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?

-T.S. Eliot-

@

2 Reacties

  1. Of ie nou inconvenient is of niet, jij wil “De waarheid” in ieder geval recht in haar gezicht kijken

    Blijven waarnemen! 🙂

  2. Mooi plaatje!

    Ik vecht als een leeuw Marien 🙂

Reageer