clear

zoeken

search

Mannen en vrouwen: gelijk loon voor gelijk werk

04 april 2008


Op de VRT zie je ze wel eens voorbij schuiven, de Boodschappen van Algemeen Nut. Vorige week zag ik er eentje met de titel Gelijk Loon voor Gelijk Werk, een initiatief dat iets wil doen aan het feit dat vrouwen gemiddeld nog steeds 22% minder loon krijgen voor dezelfde prestaties als mannen.

Nu had ik wel eens gehoord van het Glazen Plafond maar ik had er werkelijk geen idee van dat het verschil zo groot was. Onrechtvaardigheid ten top inderdaad.

Aan het bovenstaande moest ik denken toen ik gisteren op Mind Hacks las over een onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en de opvattingen daarover. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen heel anders aankijken tegen vrouwen die zich boosmaken dan tegen mannen die hetzelfde doen. Vrouwen wordt dan verweten dat ze de controle kwijt zijn, mannen worden dan beschouwd als ‘licht van slag’. Mind Hacks besteedde in 2007 ook aandacht aan ongelijke inkomens.

Ongelijkheid is onrechtvaardig. Toch krijg ik het gevoel dat er veel meer achter zit dan macht van mannen alleen. Ik moet dat boekje van het echtpaar Pease nodig eens herlezen: Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen. Daar herkende ik veel in. De ongelijkheid gaat ver terug in de tijd, dat weet ik wel.

@

11 Reacties

  1. BiebGrrl schreef:

    Het is natuurlijk wel zo dat die verschillen tussen mannen en vrouwen nogal overtrokken worden, in formaat opgeblazen. Ik denk dat het grotendeels cultuur en niet natuur is dat mannen en vrouwen elkaar anders beschouwen. En die cultuur begint al vroeg! (niet huilen schat, je bent een grote jongen)

    Overigens staat dat boek ook in mijn kast te wachten tot ik het een keer kan lezen… 😉

  2. Cultuur is zeker een factor maar er zijn ook wel erfelijke invloeden denk ik.

    maar dat is nog zeker geen reden om dan ook maar minder te betalen :-/

  3. Het eeuwige nature-nurture debat, inderdaad.. Daar kom je niet uit.

    Juist door het doen van dit soort m/v onderzoeken leggen we m.i. de nadruk op sexeverschillen, terwijl je b.v. ook had kunnen kijken naar het verschil in geloofsovertuiging, leeftijd (etc.) Ik ben er niet “tegen” of zo, maar ik vraag me wel geregeld af welk doel het doen van alweer een uitspraak over het verschil tussen mannen en vrouwen heeft.

    Het echtpaar Pease legt de nadruk op (het accepteren van) verschillen. Het zijn kaskrakers omdat iedereen zich er wel in herkent. Maar dat kan er nou juist toe leiden dat we berusten (en da’s lekker rustig in ieder geval). Ik ben meer een voorstander van Stratego voor Vrouwen Ik heb zelf een vrouwenzaken scheurkalender voor een eye-openertje per dag 🙂

    “I’m tough, I’m ambitious and I know exactly what I want. If that makes me a bitch, okay” (Madonna)

  4. biebgrrl schreef:

    GRRLpower! 😉

  5. nomorecorsa schreef:

    ach nog even… de voorspellingen zijn gunstig…

    Tijdens de workshop Generatie Einstein (Zizani) waar ik laatst was werd als een van de kenmerken van deze groep feminisering (typisch vrouwelijke waarden hebben invloed op het leven van mannen en vrouwen) genoemd. Als dat zo is komt het vanzelf goed met het glazen plafond, 92 jaar geleden mochten vrouwen nog niet stemmen en nu vinden mannen het al oneerlijk dat ze meer verdienen…

    Alleen het gaat een beetje langzaam dat wel…

  6. Jan Tweepuntnul schreef:

    Tijd zat toch? Dino’s zijn meer dan 150 miljoen jaar op aarde geweest. Geduld is een schone zaak:-)

  7. Het is dan misschien weer wel goed dat er in onze sector relatief veel vrouwen werken en hogere functies bekleden. Ik heb geen inzicht in verdiensten maar ik heb niet de indruk dat de ongelijkheid ook bij ons een rol speelt, of heb ik het dan mis?

  8. Jan Tweepuntnul schreef:

    Grappig wat je daar zegt. Op de 3 aprilconferentie werd er een opmerking de zaal ingeslingerd over de grote meerderheid van aanwezige mannen in de zaal. De werkelijkheid is in ieder geval nogal ingewikkeld, zeker als je ook nog eens dit rapportje erbij pakt.

  9. Mmm,

    Dan ben ik toch benieuwd naar de verhoudingen. In de ZB zijn er toch wel meer vrouwen volgens mij, en in de meeste andere Zeeuwse Bibliotheken ook. Misschien gaan mannen wat vaker naar conferenties ofzo?

    Interessant!

  10. tenaanval schreef:

    Ha Edwin,
    Mannen hebben hogere (betere wil ik niet zeggen) functies in onze branche. Gezien het percentage mannen in ons vak is het bizar om te zien hoe die percentages liggen op directieniveau. Jullie directeur is toch ook een man? Dat was tijdens de opleiding al zichtbaar: in de basisopleiding was ongeveer 10% van de studenten man, in de managementopleiding was dat percentage opeens gestegen naar meer dan 50.

    En mannen gaan vaker naar conferenties inderdaad…

  11. Hoi Tenaanval,

    Dat is wel opmerkelijk. Onze directeur is inderdaad een man, maar de vorige was een vrouw. Van de 4 afdelingshoofden zijn er ook drie vrouw. Zowel mijn coördinator als mijn afdelingshoofd zijn vrouw.
    Onze sectie (informatiediensten) bestaat uit 15 personen, waarvan vier mannen.

    Vandaar dat mijn beeld misschien een beetje vertroebeld is, in deze 🙂

Reageer