clear

zoeken

search

London Calling 2008: vrijdag

26 april 2008


Als je voor de derde keer een festival bezoekt is alles lekker vertrouwd. De oude kerk die Paradiso is voelt altijd aan als een warm bad, zeker als je weet dat de hut is uitverkocht. En London Calling is altijd uitverkocht….

Maar herkenning is niet altijd even prettig. Gisteren waande ik me tijdens de eerste zes bands bij een vorige editie van het festival: weinig vernieuwende geluiden, hetzelfde decor, dezelfde prijs voor hetzelfde biertje. Tot een uur of tien stond of zat ik licht te dommelen.

De eerste band die mij deed ontwaken was al getipt door Daniëlle: de Mystery Jets. Er ging veel mis met het geluid. De uitstraling van de band was gelijk aan die van een onsje boterhamworst maar de stem van de zanger maakte veel goed. De melodielijnen ook. Deze band wist de aandacht goed vast te houden!

Niet veel later maakten de Blood Red Shoes hun opwachting. Toen ik er gisteren thuis nog even snel naar luisterde was ik niet meteen onder de indruk maar op het podium ging het duo heerlijk tekeer, wat ervoor zorgde dat de zaal ook meteen los kwam. Crowdsurfers all over the show. Dit bandje geef ik dus zeker nog een tweede kans.

Dat geldt ook voor de Ting Tings. Dit duo maakte weliswaar minder indruk dan de shoes, maar toch: ze hadden iets. Ik zal ze later ook nog eens digitaal beluisteren.

De beste band van de avond bekeken we in de grote zaal op het scherm, omdat de temperatuur in de kleine bovenzaal ronduit bedwelmend was: the Dead Kids. Ik had nog nooit van hen gehoord en vernieuwend kun je ze ook al niet noemen. Toch spreekt dit soort muziek altijd het meest tot mijn verbeelding. Lekker hoekig en up-tempo, prettig riffs, en goede interactie met het publiek. Mijn persoonlijke hoogtepunt tot nu toe.

Ik ben benieuwd wat ons vanavond te wachten staat. Ik kijk in ieder geval uit naar de Video Nasties en zal de andere tips van Daan ook in de gaten houden. De Rascals bijvoorbeeld. En als ze niet bevallen heb ik in ieder geval nog de wetenschap dat ik me toch wel zal vermaken. Het blijft geweldig om te zien hoe jonge fans de zaal in bezit nemen en er is voldoende ouder publiek om je geen vreemde eend in de bijt te voelen. Zo hoort het te zijn.

Vanmiddag wilde ik eigenlijk ook nog de Noorderkerk bezoeken, om Machteld, die ons muzikaal begeleidde in Italië, te horen zingen. Dat kwam er helaas niet van. Het zou een prachtig tegengeluid zijn geweest.

Wachten op een herkansing dan maar.

@

6 Reacties

  1. Daan schreef:

    Een onsje boterhamworst? En dan te bedenken dat ze de oudste van het stel, de pa van de zanger (meen ik) er laatst al uitgekickt hebben 😉

    The Rascals zijn hot want zanger Miles Kane doet het ook met Arctic Monkey Alex Turner die de fraaie liedjes uit de mouw blijft schudden. Wil je na je weekend nog iets nieuws horen, check dan The Age of the Understatement van The Last Shadow Puppets.

    Tot zover Britpopje Daan die notabene zelf nog nooit naar London Calling is geweest…

  2. lein schreef:

    Bedankt voor de tips.
    Ik krijg helaas niet vaak meer de kans om dit soort festivalletjes te bezoeken, maar het blijft erg leuk!
    Het is wel mijn muziek ook!!
    Veel plezier vanavond.

  3. Indindo schreef:

    En weer zijn we elkaar misgelopen. Als Daan maar niet gaat denken dat het opzet is 😉 Dead Kids was goed, Metros vond ik ook leuk, eerste moshpit van de vrijdag! Zie je de bands in de bovenzaal trouwens live of via het scherm?

  4. @ Daan, zoiets dan toch, maar ze waren wel heel aardig hoor.

    The Rascals waren lekkah, vond ik. Kom ik zo nog op terug in een vervolgpostje…
    Jeroen liet me die cd horen van de shadow puppets. Die houdt het bijna net zo goed bij als jij 🙂

    @ Lein:

    Graag gedaan! Moet je gewoon een keertje doen. Je moet er alleen wel snel bij zijn voor kaartjes…

    @ Indindo. Ongelooflijk he? Ik heb nog even staan loeren maar ontwaren was niet aan de orde. Ik ben maar een paar keer echt in dat zaaltje geweest. Ik vind het echt a-relaxed warm daar :-/

    Maar op het scherm is eigenlijk ook wel te doen. In de benedenzaal is het dan lekker relaxed en kan je makkelijk om je limonades ^^

  5. Daan schreef:

    @Indindo/Ed: Als ik jullie voor de volgende editie geld meegeef voor een drankje samen, gaat het dan lukken? 😉

    Daarnaast wil ik graag nog even reclame maken voor het vrijdag verslagje van Indindo, //indindo.web-log.nl/indindo/2008/04/london-calling.html

  6. Dat is altijd een mooie trigger!

    Mooi verslag!

    Thanks

Reageer