clear

zoeken

search

Geloof het niet! De manipulatie van het nieuws in de VS

28 april 2008


De discussie over de ‘Cultus van de Amateur’ is nog lang niet uitgewoed en dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg. Het houdt je namelijk lekker scherp en is ook een aanleiding voor een tegengeluid.

Een paar jaar geleden kocht ik het boek Don’t Believe It!: How Lies Become News, van Alexandra Kitty, uitgegeven door Disinfo. Een prima boek. Als je het leest weet je eigenlijk al genoeg over de manipulatie van het nieuws door belanghebbenden, meestal de overheid. Van het nieuws dat de regering Bush ook tal van nieuwsmarionetten heeft rondlopen kijk je dan natuurlijk ook niet meer op.

Leugens.nl heeft een mooie bewerking gemaakt van het artikel Behind TV Analysts, Pentagon’s Hidden Hand, in The New York Times. Dat druk je weer voor even met je neus op de feiten.

Het is alweer een goed moment om nog eens stil te staan bij de betrouwbaarheid van de informatie die je omringt. En niet alleen bij die van de amateur, kiek uut!

“Truth: the most deadly weapon ever discovered by humanity. Capable of destroying entire perceptual sets, cultures, and realities. Outlawed by all governments everywhere. Possession is normally punishable by death.”

— John Gilmore–

@

2 Reacties

  1. Hans schreef:

    Het is voor de “powers that be” makkelijker om een paar networks en tientallen krantenredacties te beïnvloeden dan om miljoenen bloggers en amateur-journalisten onder controle te krijgen.
    Terecht dat je nog even verwijst naar Andrew Keen. Wat zijn nu eigenlijk zijn motieven om de amateurjournalisten af te kraken ?

  2. Ik denk eerlijk gezegd dat aandacht het belangrijkste motief was. Een tegengeluid genereert dat namelijk op zeker…

Reageer