clear

zoeken

search

Een ouderwetsche prof

05 april 2008


Sommige professoren hebben heel goed begrepen hoe moderne studenten denken en werken, andere snappen er juist helemaal niets van.

Op Boing Boing lees ik zojuist een verhaal die mij ‘de haren te berge doen rijzen’. Een prof kan niet hebben dat aantekeningen die gemaakt zijn tijdens zijn colleges worden verkocht via Einstein’s notes.

Dat je niet wilt dat er geld wordt verdiend aan je intellectueel eigendom kan ik mezelf nog wel voorstellen maar waarom docenten hun lesmateriaal niet zouden willen delen is mij een raadsel. Juridisch gesproken staat de man ongetwijfeld in zijn recht maar ik kan toch echt geen waardering opbrengen voor zijn actie. Geef mij maar types als Walter Lewin of de initiatieven die
vermeld worden in het Horizon Rapport 2008 (PDF):

Mediapraxisme
I Ustreamed your Ustream
VideoAnt: the video annotation tool

Het zijn zomaar een paar voorbeelden van openheid. De prof in kwestie zou er goed aan doen om dat Horizon Rapport eens op zijn gemakje te lezen…

@

4 Reacties

  1. Dat probleem stamt al uit de middeleeuwen. Profs losten dat toen op door gewoon de verlichting in de zaal uit te doen, zodat niemand meer aantekeningen kon maken. Nu doen ze dat nog steeds, maar dat is omdat ze dan hun Powerpoints kunnen laten zien.

  2. Halverwege het verhaal hoopte ik nog dat deze prof boos was omdat hij het niet prettig vond dat anderen geld verdiende aan kennis die vrij beschikbaar moest zijn.

    Maar helaas het gaat dus om het intellectueel bezit van deze prof. Volgens mij heeft deze man dan toch echt het verkeerde beroep gekozen.
    Het doel van het onderwijs is toch juist kennis overdragen.

    Als het hier om een interne bedrijfsopleiding zou gaan, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar voor een universiteit.

    Erg jammer en in mijn ogen ook niet meer van deze tijd…

  3. waarschijnlijk is het gevolg dat nu alles op p2p wordt gemikt, als alternatief 🙂

Reageer