clear

zoeken

search

De Momenta: een nekpc met een hartprocessor

08 april 2008


Vastleggen, loggen, registreren. Voor de overheid is het al heel lang 1984. Wat Orwell in 1949 niet voorzag was dat de burger als tegenreactie zou gaan ‘sousveilleren‘ en nog gekker, dat hij vrijwillig zou gaan lifeloggen. Het is bijna de omgekeerde wereld.

De Momenta
(‘The PC for life’) is een fraai ontwerp voor een pc die als een sieraad om de nek kan worden gedragen. Zodra de hartslag versnelt wordt de activiteit geregistreerd. Op die manier gaan al jouw levenshoogtepunten de digitale annalen in. Al je momenten van angst en geluk, al je vrijpartijen. Alle dagen van euforie en alle uren van verdriet.

Wonderbaarlijk, mooi en eng.

Via.

4 Reacties

 1. Het grote verschil met Orwells 1984 is dat je tegenwoordig aardig wat invloed kunt uitoefenen over wat er wel en niet van je online komt.
  Je hebt dit niet altijd in de hand (ook anderen kunnen dingen van en over jou online plaatsen), maar voor het grootste gedeelte heb je dit nog zelf in de handen.
  Je bent zelf de persoon die weblogberichten, twitterberichten en reacties schrijft.

  Een ander verschil is dat naast de overheid ook veel andere mensen kunnen bekijken wat jij aan het doen bent en aan het schrijven bent. het is niet de overheid die over jou oordeelt, maar de doorsnee mens.

  Inderdaad de omgekeerde wereld.

 2. Ha Jeroen, met die meekijkende overheid doelde ik in dit geval vooral op bewakingscamera’s en andere gluurdingetjes. Het hele gebeuren van online publiceren etc komt daar nog eens bovenop.

  Maar des te opmerkelijker is het dan eigenlijk dat zoveel mensen daar vrijwillig voor kiezen, toch?

 3. Be Trust schreef:

  Waar kan je dit kopen ? Dat zou ik graag willen weten

 4. @d14bc475b2fe2801b0e70de1aba7402b ik denk dat het bij een ontwerp is gebleven. Zie in ieder geval niet zo snel terug dat het ding ooit in productie is genomen…

Reageer