clear

zoeken

search

Was Mozes een psychonaut?

08 maart 2008


Iedereen die zich ooit heeft verdiept in de oorsprong van religie en mythologie weet dat beiden onlosmakelijk verbonden zijn met entheogenen, drugs die de gebruiker ‘in contact’ brengen met een hogere macht of zijn eigen ziel. Soma is misschien wel het bekendste voorbeeld, waar je tegenwoordig het minst over leest.

Nu ben ik zeker geen bijbelkenner. Dat verklaart misschien waarom ik het Christendom doorgaans alleen in algemene zin heb geassocieerd met entheogenen. Wat ik leerde over de bijbel dateert van mijn vroegste jeugd en in mijn herinnering is dat boek niet zo expliciet over deze mogelijke link.

Een verwijzing op Mind Hacks leidde me zojuist naar een boeiend onderzoek van Professor Benny Shanon, Psycholoog aan de Hebrew University of Jerusalem: Biblical Entheogens:a Speculative Hypothesis (PDF). Shanon stelt dat het heel goed mogelijk is dat Mozes ‘God zag’ onder invloed van entheogenen. Het Nederlandse weblog Aantekeningen bij de Bijbel schrijft hier ook over en verwijst daarbij naar een artikel op Haaretz.com.

Het zal niet aan iedereen besteed zijn, maar ik geniet van dit soort onderzoeken. Die goeie ouwe Mozes als psychonaut. Is het geen feest?

Ik heb opeens veel behoefte om Kerouac’s Dharma Tuig te herlezen.

Zo gaat dat op dromerige zaterdagen.

@

De mooie Doré plukte ik hier.

8 Reacties

 1. rehoboth schreef:

  Samuël 23:16 Toen maakte zich Jonathan, de zoon van Saul, op, en hij ging tot David in het woud; en hij versterkte zijn hand in God.

 2. Hoi Reho,

  Het kost me wel een uurtje om die zin te doorgronden 🙂

 3. Hans schreef:

  Ook zonder drugs kan de menselijke geest bijzondere dingen doen.
  Deja-vu’s, dromen, BDE’s.

 4. Hardlopen maakt ook endorfine aan toch?

  En DMT zit van nature ook in de pijnappelklier.

  De drugs zitten als het ware in de geest en het lichaam 🙂

 5. Censuur 2160 schreef:

  Leuk stukje maar er is alleen een probleem de moses waar jij op doelt heeft waarschijnlijk niet bestaan en zowieso niet zoals in de bijbel geschreven staat…

  Ten eerst de geboden komen rechtstreeks uit sumerie !! die hadden deze geboden al honderden jaren.
  Ten tweede de egyptenaren hebben een heel epos nagelaten op kleitabletten wat volgens Hun de reden was voor de 7 magere jaren en de andere zogenaamde wonderen zij wijten het aan een meteoriet die vlak langs de aarde kwam of zelf op de aarde rterecht kwam en waardoor de zee kookte en de dag nacht werd. ik hecht persoonlijk meer waarheid aan de egyptenaren en sumeriers dan die bijbe; waar vele teksten uitegelaten zijn kortom het is een boek geschreven met slechts 1 reden mensen tot onderdaan maken

  Censuur 2160
  //www.censuur.blog2blog.nl

 6. Hoi Censuur,

  Ik wil nog best aannemen dat veel bijbelfiguren ooit en ergens hebben bestaan maar ik ben het helemaal met je eens dat er veel ‘geleend’ is uit andere religies. Er is veel terug te voeren naar verering van de zon en een soort oerverhaal dat in vele verschillende vormen is verteld. Door subjectief vertalen door belanghebbenden, een soms een dogmatische interpretatie is het verhaal nog verder uit verband gerukt.
  Ik vind de site Pagan Origins of the Christ Myth ook altijd interessant, in dat kader: //www.pocm.info/getting_started_pocm.html

  Bedankt voor de aanvulling hoe dan ook. Je hebt een mooi weblog!

 7. nomorecorsa schreef:

  //www.telegraaf.nl/binnenland/article3521443.ece

  Pas maar op dat je blogje over Mozes niet ontdekt en verkeerd begrepen wordt door deze boze menigte 🙂

 8. Met mensen die alle denkbeelden anders dan de hunne uitsluiten kun je niet praten.

  Het gaat altijd over kwetsen. Daar ken ik ook nog wel een paar voorbeelden van in dat verband 🙂

Reageer