clear

zoeken

search

Waarom zijn Nederlanders digitale koplopers?

31 maart 2008


Ik denk dat de welvaart van een land en de beschikbaarheid en het gebruik van ICT nauw met elkaar samenhangen. In dat licht verbaast het me dan ook niets dat Nederland volgens het CBS nog steeds tot de internationale koplopers behoort, als het gaat om ICT-gebruik. Dat ze in veel gevallen ook vaardiger zijn in dat gebruik verbaast me evenmin.

Maar is het dan ook zo dat die vaardigheid ertoe heeft geleid dat Nederland in ‘de top vijf van het verspreiden van illegale content’ is beland?

Staat Nederland daarom op een zevende plek als het gaat om het bijdragen aan Wikipedia?

Groeit Bibliotheek 2.0 op Ning daarom sneller dan in andere landen het geval is?

Het is heel verleidelijk om die verbanden inderdaad te leggen maar volgens mij is er toch meer aan de hand. Ik denk even aan The Dutch Uncle‘ en aan Culture Shock: Netherlands. Aan Embarrassment of the Riches en The Undutchables: we zijn een eigenaardig volkje dat zich vrijwel altijd en overal doet gelden. Als je bedenkt hoe klein ons land is, is dat iets waar je soms best trots op mag zijn maar het heeft soms ook een onwaarschijnlijk’haantje-de-voorste-gehalte’. Daar zou je jezelf ook voor kunnen schamen.

Zou het digitale koploperschap ook samenhangen met onze volksaard en met de mentaliteit van Nederlanders? Het zou me niets verbazen.

Aan de andere kant is die mentaliteit misschien helemaal zo gek nog niet want hoe lang dat koploperschap op basis van welvaart en technologie nog zal duren is nog maar de vraag. Over een paar jaar zullen andere landen ons ongetwijfeld inhalen. China gaat als een speer, bijvoorbeeld. Andere landen versturen meer spam. Het tien miljoenste Wikipedia was van Hongaarse hand. Het zijn volstrekt willekeurige voorbeelden maar toch: de remmende voorsprong ligt op de loer. Daar kunnen we wel wat haantjes bij gebruiken.

@

NB: Wikipedia heeft onlangs een leuk zakcentje gekregen van de Sloan stichting. Zo blijven we gelukkig nog even verschoond van advertenties in deze bron…

Foto

5 Reacties

  1. Jens schreef:

    Ik zal geenszins bestrijden dat Nederlanders koplopers zijn op allerhande vlak en zeker op het gebied van ICT, LIS, enzoveel meer. Vlamingen zijn dat zeker minder en inderdaad ook nogal verschillend wat betreft volksaard… 😉
    Maar in Wikipedia schrijven Vlamingen ook in het Nederlands. Die zitten dus ook in dat getal hé. Zoals onze Waalse broeders en zusters tot de Franse taalgemeenschap horen (zoals zovele landen overigens)…
    Dutch is niet steeds enkel The Netherlands…

  2. Hoi Jens,

    Het is volkomen terecht wat je daar opmerkt en ik moet toegeven dat ik daar helemaal niet aan had gedacht.

    Vlamen zijn taalzuiverder bovendien!

    Bedankt voor je aanvulling. Het is een goede les!

    Mijn respect voor Vlaanderen benne groot 🙂

  3. Bobbink SEO schreef:

    Nederlanders hebben altijd al voorop gelopen, op vooraanstaand willen zijn op alle vlakken! Niet alleen digitaal maar ook daarbuiten. Dat zit nu eenmaal in het Nederlandse bloed 😀

  4. Tsja, daar zit wel wat in 🙂

  5. Ja het laatste gedeelte van jouw artikel in uitgekomen. China en vele andere landen hebben ons Nederlanders met onze grote mond ingehaald.

    //www.gespreksonderwerpen.com
    //www.verleideenvrouw.nl
    //www.internetsuc6.com

Reageer