clear

zoeken

search

Waarom Wikipedia vandalen nodig heeft

06 maart 2008


Het is misschien wel de beste boekbespreking die ik in jaren las: in The New York Review of Books bespreekt Nicholson Baker het boek Wikipedia: The Missing Manual, van John Broughton. Eigenlijk is van een recensie in de traditionele zin niet eens sprake. Baker heeft hier met The Charms of Wikipedia een heerlijk bevlogen essay geschreven dat je simpelweg moet lezen.

Het is een mooi inkijkje in de wereld van de Wikipedianen en hun mores, geïllustreerd met prachtige voorbeelden. Zelfs het vandalisme binnen de online encyclopedie heeft een functie, beweert Baker:

Not only does Wikipedia need its vandals—up to a point—the vandals need an orderly Wikipedia, too. Without order, their culture-jamming lacks a context. If Wikipedia were rendered entirely chaotic and obscene, there would be no joy in, for example, replacing some of the article on Archimedes with this:

Archimedes is dead.

He died.

Other people will also die.

All hail chickens.

The Power Rangers say “Hi”

The End.

Ik ben niet de enige die heeft genoten van dit artikel. Bij O’Reilly Media smulde men er ook van.

Het besproken boek lijkt me ook best aardig, als ik de inhoudsopgave zo bekijk, maar ik denk dat ik ‘m toch maar niet ga lezen. Ik koester de geprinte versie van deze negen pagina’s tellende lofzang liever…

@

2 Reacties

  1. Duul schreef:

    Inderdaad een bijzonder lezenswaardig stuk. Je krijgt er gewoon zin van om mee te doen aan Wikipedia!
    Ik ben altijd vrolijk verrast door de “alternatieven” die geboden worden zoals Deletopedia en Wikimorgue…
    Dan begint de dag met een glimlach 🙂

  2. Ha Duul!

    Dat gevoel had ik nu ook. Ik heb wel bijdgedragen aan Wikipedia maar nog veel te weinig. Maar je moet ergens een grens trekken he….

    Deletopedia vind ik een prachtig idee.

    Gisteren wees iemand me op //bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Main_Page, in een presentatie over gaming in de bieb. Een wiki, bijna helemaal gevuld door kinderen die hun pokemon-encyclopedie niet kwijt kunnen op wikipedia. Wat een gedrevenheid. Prachtig!

Reageer