clear

zoeken

search

Online journalistiek: minder nieuws, meer experiment?

18 maart 2008


Een opvallend artikel op de website van the Herald Tribune: Web changing journalism, but not as expected, study finds: News agenda seems to be narrowing.

Een onderzoek wijst erop dat journalisten het nieuwe web met steeds meer plezier omhelzen, alsmede het gebruik van multimedia, in de vorm van aanvullende audio- en videoreportages. Ze krijgen bovendien steeds meer waardering voor de interactie met lezers, die meestal plaatsvindt in de vorm van commentaren op weblogs.

De keerzijde van de medaille is dat het nieuws steeds eenzijdiger wordt. Nieuws wordt vaker van elkaar over genomen en websites verworden tot verzamelplaatsen van nieuws dat elders ‘geproduceerd’ werd.

Tot voor kort was er altijd veel discussie over het onderscheid tussen journalistiek en de blogosfeer. Ik lees daar steeds minder over. Die discussie is misschien niet meer zo relevant ook, nu beide ‘partijen’ meer naar elkaar toe trekken.

Het lijkt er echter wel op dat de media meer gaan lijken op de burgers dan andersom. Een deel ervan vervalt in dezelfde vervlakking waar zij ‘de burgerjournalistiek’ altijd van beschuldigden. Dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk!

Kom er maar in McLuhan:

All media exist to invest our lives with artificial perceptions and arbitrary values

@

Foto

2 Reacties

 1. Ik leg hier een link met de keerzijde van het sociale web. Stemmen op nieuwtjes die dan vervolgens weer zichtbaarder zijn en dus weer meer stemmen krijgen, enz.

  Ik denk dat het aantal meningen/de diversiteit aan nieuws op het internet echt wel is toegenomen maar die zijn niet allemaal zichtbaar/ zo makkelijk vindbaar/ zo makkelijk te verteren.

  In de “gewone journalistiek” valt het me trouwens ook vaak op dat de diverse kranten dezelfde onderwerpen behandelen. Als je bijvoorbeeld de wetenschapsbijlagen vergelijkt, kom je vaak dezelfde nieuwtjes tegen. Ook de traditionele media baseren zich vaak op dezelfde informatiebronnen zoals de ANP, persberichten, etc.

  De krant is elke dag even dik, ook al is er geen nieuws 🙂

  Die McLuhan die heeft een punt 🙂

 2. Ik heb de post over de keerzijde nog eens aandachtig herlezen. Ik denk dat je gelijk hebt.

  De lange staart van aandacht. Mmmmm.

Reageer