clear

zoeken

search

IT’ers houden web 2.0 buiten de organisatie

19 maart 2008


Gelezen op Webwereld:

It-managers verafschuwen web 2.0

Gmail, Yahoo, Zoho en Google Apps staan bovenaan het web 2.0 ergernissenlijstje van cio’s. It-bazen zijn ook niet gecharmeerd van blog’s, wiki’s, rss en sociale netwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat CIO.com hield onder 311 topmannen in de it-industrie. Sommigen hebben web 2.0 applicaties omarmd om samenwerking te verbeteren en kosten te drukken. Maar verreweg het merendeel veroordeelde de technologie als onveilig en onbetrouwbaar. “Cio’s worden uitgedaagd door web 2.0 technologie omdat ze niet noodzakelijkerwijs de de facto poortwachter blijven”, zegt Rebecca Wettemann, analist van Nucleus Research


Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk hoezeer machtzucht innovatie en efficiëncy in de weg kunnen staan. Meestal wordt beveiliging genoemd, als reden van verzet, terwijl het in de praktijk alleen maar gaat om de wens te controleren.

Natuurlijk moet je wel zo eerlijk zijn om te zeggen dat webapplicaties inderdaad gevaren met zich mee kunnen brengen. Continuïteit is bijvoorbeeld niet perse een garantie, bedrijfsgegevens kunnen uitlekken; tegenargumenten zijn makkelijk te vinden.

Toch ben ik blij dat ik in een organisatie werk waar een open geest heerst. Natuurlijk voeren wij intern ook wel eens discussies over ‘externe software’ maar als er dingen zijn die niet mogen wordt dat altijd goed onderbouwd.

Je kunt het stukken slechter treffen.

@

Tip: Thomas

6 Reacties

  1. Veerlet schreef:

    Ik las vanmorgen ook al een bericht in dezelfde aard : bibliotheken die facebook verbieden… (Ik gebruik het zelf 🙂
    //tametheweb.com/2008/03/18/no-myspace-facebook-at-mishawaka-library/
    Tja, evenwicht zoeken zeker ?

  2. Tja voor de branche waarin wij werken is die beveiliging ook niet zo erg belangrijk.
    Het is onze taak om informatie te ontsluiten. En wij maken geen winst op de producten die wij creëren.

    Maar ik kan me voorstellen dat dit een commercieel bedrijf waarvan de concurentie moordend is wel anders is.

    En hoewel ik denk dat de kans dat er iets uitlekt klein zal zijn (heb nog nooit gehoord dat er bedrijfsgevoelige informatie via web 2.0 tools verdwenen waren). Is het natuurlijk wel zo dat het gevolg voor een bedrijf als dit wel gebeurd erg groot kunnen zijn (klantenbestand met aantekeningen die bij een concurerende verkoper terecht komen b.v.).
    Het is dan ook niet geheel onterecht dat een CIO bij het vaststellen van het risico (risico = kans dat er iets gebeurd * de mogelijke gevolgen van deze gebeurtenis), tot de conclusie komt dat dit risico te hoog is.

    De vraag is dan of deze conclusie terecht is of niet. Ik vermoed dat dit in de meeste gevallen niet zo zal zijn. Maar ik kan me de beslissing wel goed voorstellen.

  3. nomorecorsa schreef:

    Bij mijn organisatie is veiligheid echt een issue. Alleen is het niet altijd duidelijk waar bepaalde beslissingen op gebaseerd zijn.

    Een aantal toepassingen lukken hier echt echt niet (ik krijg bv //www2.netvibes.com/wesch#Digital_Ethnography niet geopend omdat onderdelen geblokt worden), terwijl hyves weer wel openstaat….

    Volgens mij blijft het een uitdaging om de goede dingen uit Web 2.0 te vissen en die dan (zelfs in een beveiligde omgeving) aan te bieden en de nutteloze te blokken…Het ligt er ook een beetje aan wat je waarvoor nodig hebt. Sommige dingen zijn echt fun en die heb je naar mijn mening echt niet nodig op je werk…

  4. @ allen:

    het is natuurlijk ook wel gecompliceerd soms maar het is toch best verbazingwekkend hoe weinig vertrouwen er is (of kan zijn) in het verantwoordelijkheid die een medewerker zelf neemt.

    En de scheidslijn tussen fun/sociaal en serieus wordt idd ook steeds dunner. Maar als je thuis, als je vrij bent, ook in je werkmail zit etc, lijkt het me ook niet zo’n punt dat je af en toe een hyve-krabbel beantwoordt. Alles gaat naadloos in elkaar over. Het zijn de ontwikkelingen die horen bij deze tijd, inclusief bijbehorend vertrouwen…

  5. Ron schreef:

    Binnen Fontys is er een vrij open beleid. Je mag alles installeren en uitproberen. De dingen die niet mogen staan in een korte gedragscode. Maar ja, dan krijg je dus dit soort dingen //www.gorissen.info/Pierre/item/2008/3/13/voyeur

    Ik begrijp het wantrouwen wel, zeker als je veel bedrijfskritische data hebt.

    Ron

  6. Die post van Pierre had ik nog niet gezien!

    Het is inderdaad wel afhankelijk van de aard van de data en info ook ja, dat is waar.

Reageer