clear

zoeken

search

Hitler’s Mein Kampf: de uitgave voor vrienden van de Nazi-elite

07 maart 2008

Deze week haalde een zeldzaam exemplaar van Adolf Hitler’s Mein Kampf veelvuldig het nieuws.
Een citaat uit de Volkskrant:

Het zeldzame exemplaar van Adolf Hitlers Mein Kampf dat donderdag werd gevonden bij een Nederlandse zakenman in het Belgische Neerpelt is ‘zeer waarschijnlijk’ in 2004 gestolen uit het toenmalige Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.Van de bijzondere uitgave zijn tijdens het Derde Rijk slechts vijftien exemplaren gemaakt. De luxe-uitgave uit Overloon zou Hitler zelf cadeau hebben gedaan aan Arthur Seyss-Inquart, die tijdens de Duitse bezetting rijkscommissaris was van Nederland.

Toen ik hierover sprak met de conservator van de ZB vroeg ik hem of hij deze bijzondere uitgave kende. Dat was niet het geval maar hij kon zich ongeveer wel voorstellen hoe zo’n boek eruit zou zien. Op perkament, met een groot gouden hakenkruis op de kaft. Zoiets. Ik was benieuwd of hij in de buurt kwam en tikte later een paar trefwoordencombinaties in Google, Google News en Google Blogs. Het viel me op dat veel bronnen berichtten over het voorval, maar dat er nergens een link werd gelegd naar het bewuste exemplaar.

Omdat ik niet de tijd had om zelf actief te gaan speuren besloot ik voor het eerst in drie jaar Al@din weer eens te testen, door een vraag over dit boek te stellen. Ik gaf een Amsterdamse postcode op en ga er daarom vanuit dat het een medewerker van de OBA is geweest die de vraag heeft beantwoord.

Ik kreeg een antwoord waar ik goed mee uit de voeten kan:

Beste vraagsteller,

De meest betrouwbare bron is de site van het museum waar het boek oorspronkelijk vandaan komt: Liberty Park in Overloon. Op hun site hebben ze een foto van het boek en wordt eraan herinnerd dat deze speciale editie ten geschenke werd gegeven aan speciale buitenlandse gasten en hoge officieren.

Of alle edities de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd valt natuurlijk moeilijk te achterhalen.

Op de volgende site staat een foto van Mein Kampf bij een artikel over de vondst. Of dit ook het in Neerpelt in beslag genomen exemplaar is, is onduidelijk, omdat dat exemplaar een rood omslag zou hebben.

Toch lijkt om een andere reden dit niet de uitgave die u bedoelt omdat de uitgever op het omslag -Franz Eher Nachfolger G.m.b.h. in München- voornamelijk de eerste editie van 1925 heeft uitgegeven. Daarna werd het boek uitgegeven door het Zentralverlag der NSDAP (soms met de aanduiding Franz Eher) erbij. In 1933 verscheen het boek bij Heckner in Wolfenbüttel.

In 1942 verscheen de editie die u bedoelt bij het Zentralverlag. In Worldcat staat althans expliciet de mededeling “14 edities” vermeld dus we gaan er maar van uit dat dit hem is. Worldcat geeft drie bibliotheken op:

– de Bayerische Staatsbibliotheek in München
– The National Library of Education in Kopenhagen
– The German History Institute in Washington DC

U kunt deze catalogus zelf raadplegen. Ga naar www.wsf.nl en vul linksonderin de woorden `mein kampf hitler` in en klik op `go`. Rechts bovenin ziet u `Sorteren op` met een uitklapscherm- zet die op `oplopend`. In de lijst is dan nummer 176 de editie die u zoekt.

Met vriendelijke groeten,

al@din, de persoonlijke vraagbaak van de openbare bibliotheken in Nederland.

Kijk! Daar heeft een mens iets aan.

Natuurlijk had ik deze informatie zelf ook kunnen vinden maar het antwoord bewijst voor mij toch dat Aladin wel degelijk toegevoegde waarde kan hebben, als het wordt gegeven op de manier als hierboven.

De conservator had niet helemaal gelijk, maar luxe is ‘ie zeker, deze editie. Let vooral op die slotjes.

@

De foto is afkomstig van de website van het museum.

2 Reacties

  1. Sander schreef:

    Ik heb een originele Mein Kampf uit 1943 mét de handtekening van Seys-Inquart. Als je geinteresseerd bent kan ik wel een paar foto’s maken.

  2. Hoi Sander:

    Dat exemplaar moet ook wel geld waard zijn! Of heb ik dat mis?

    Ik heb overigens geen interesse in het boek als zodanig, maar het bibliofiele aspect vind ik dan weer wel mooi.

    Dingen die zeldzaam zijn, zijn altijd interessant.

    Hoe heb jij dat boek bemachtigd, vraag ik me af?

Reageer