clear

zoeken

search

Het leesgedrag van Nederlandse Senioren

30 maart 2008


Mediaonderzoek.nl verwijst naar de resultaten van het Nationaal Leesonderzoek 50+ 2008 van Pro Aging. Die resultaten zijn samengevat in een PDF van 9 pagina’s.

Natuurlijk was ik benieuwd of bibliotheken ook nog aan de orde kwamen in het onderzoek en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Er waren 881 representatieve respondenten.

  • 55 % is lid van een bibliotheek. 45 % dus niet.
  • Zij lezen gemiddeld 21,3 boeken per jaar. De respondenten die lid zijn van een bibliotheek lezen er gemiddeld 29,8 per jaar,in 29,2 uur per maand, de niet-leden 10,8 per jaar in 20,1 uur per maand.
  • De bibliotheek wordt gemiddeld 12,1 keer per jaar bezocht. Door vrouwen iets meer dan mannen.

Verder is 70 % met de VUT of pensioen en blijkt 55 % van de ondervraagden ‘hevig’ van het leven te genieten en 39 % slechts middelmatig. Zou de 44 % die graag overlijdensadvertenties in kranten leest daar ook iets mee van doen hebben?

Geert Mak is populair. Spannende boeken doen het goed. De kampioen is het meest gelezen tijdschrift en de Telegraaf de meest gelezen krant. 82 % van de ondervraagden hebben gemiddeld 2,44 kinderen.

Ik vind het opeens bar kleurloze uitkomsten op de een of andere manier. Van grijze gemiddelde perspectieven van dit kaliber kan een mens spontaan onrustig worden…

Maar je kunt er gelukkig ook nog positief naar kijken. Mokka Marketing kopt: Lezende ouderen genieten meer. Dat is dan weer enigszins geruststellend 🙂

@

Reageer