Een nieuwe interface voor Worldcat
16 maart 2008
Toen ik zojuist Worldcat bezocht zag ik tot mijn verbazing dat deze website een nieuw gezicht heeft gekregen en je raad het nooit: ik vind het weer prachtig allemaal.
Het is misschien wel een keer tijd voor een disclaimer: ik krijg geen geld van OCLC om hun diensten te promoten. Ik schrijf alles uit eigen beweging.
Een paar weken geleden mailde iemand mij met de mededeling dat hij OCLC ‘een beetje Satan vindt’. Dat had te maken met minder goede ervaringen met de catalogus van een mediatheek.
Daar kan en wil ik verder niet over oordelen. Mij gaat het om Worldcat. Dat ik er veel over schrijf betekent dat er ook steeds iets gebeurt dat mij aanleiding geeft om erover te schrijven. Men ontwikkelt continu door, kortom.
Alleen dat al vind ik lovenswaardig. In de meeste bibliotheekcatalogi gebeurt namelijk al jarenlang niets noemenswaardigs. Niets waar je de blits mee kunt maken in ieder geval. Het betreft meestal verbeteringen van functionaliteiten die helemaal niet functioneel bleken te zijn. Dat soort dingen.
Soit. Laten we naar het positieve voorbeeld kijken. Worldcat. Mijn foto staat nu op mijn persoonlijke homepage. Er zijn nu mooie tabbladen waarmee je zoekacties kunt verfijnen. Er is een gadget voor Facebook en men heeft een Firefox-extensie gemaakt. Er is een zoekwidget voor websites, en men zit prettig in de zoekmachines. Op Youtube leer je hoe je eenvoudig een bibliografie maakt voor, bijvoorbeeld, een scriptie.
Ik mag mezelf dan misschien ontpoppen als mediahoer van OCLC: ik geef er niks om. Ze doen het gewoon hartstikke goed in mijn ogen. En als ik de wereld van catalogi even beschouw als een strijdtoneel is wat mij betreft OCLC/Worldcat nu zeker de favoriet. De ideale titelkandidaat.
Iets met een kop en iets met schouders. Primus inter pares.
@
Ik geloof niet zo in demoniseren van een leverancier π WorldCat was al een prima product en heeft, voor het eerst overigens, ervoor gezorgd dat ik het jammer vind dat we niet met ons bezit in de GGC zitten. Als we nog eens een dump van onze records uit Vubis Smart konden laden in WorldCat ….
Maarre .. wat doe je in vredesnaam op zondagochtend in WorldCat? π
Satan die vergelijking daar was ik nog nooit opgekomen. Kan me er wel iets bij indenken.
Door onze diensten bij OCLC PICA af te nemen heb ik ook wel eens het idee dat de bibliotheek zijn ziel verkocht heeft aan de duivel π
Ik geef je gelijk dat worldcat er echt netjes uit ziet en een voorbeeld is van hoe het zou moeten.
Maar ik vind het wel wrang dat dit soort toepassingen nog niet mogelijk zijn in de catalogi waarvoor wij als bibliotheek een hoop geld voor betalen.
volmondig mee eens edwin.., en in het voetbal hoop ik dat club brugge alsnog de titel grijpt en niet de gedoodverfde titelkandidaat standard Luik , maar dit volledig terzijde: D
@ Raymond:
Wij zijn ook bezig met een inhaalslag om alsnog al onze titels in de GGC en dus Worldcat te krijgen. Ik heb begrepen dat dat nog best veel werk was, en daarmee dus ook niet goedkoop.
Het wordt al snel zo technisch dat het lastig is om te begrijpen. Je kunt namelijk wel met een relatief makkelijke ingreep je records exporteren naar library thing of Open library, heb ik me laten vertellen.
Sommige dingen liggen complexer en ik zou wel eens willen dat ik het kon begrijpen zonder me er helemaal in te hoeven verdiepen.
En tsja, wat doe ik in Worldcat? Ik zoch eigenlijk naar een beschrijving van het boek waarover ik schreef in de volgende post. De nieuwe interface leidde me ff af en dan heb je zomaar opeens een onbedoeld postje erbij. Ook al helemaal gratis π
@ Jeroen:
Grappig dat jij het beaamt. De persoon die dat zei werkt ook in een mediatheek. Er zijn ervaringen waar ik niet echt weet van heb volgens mij…
Dat het wrang is ben ik dan weer met jou eens. Ik was net van plan om er -als relatieve catalogus-leek- een stukje over te schrijven voor Livre. Dat doe ik dan morgen hopelijk weer.
@ Laurent: whatever happened to Anderlecht eigenlijk?
Ik heb altijd een zwak voor moeskroen. Ik vond hun debuut toen zo mooi π
@Edwin
Ik moet dagelijks met een systeem van pica werken en vind dit echt verschrikkelijk. Totaal niet gebruiksvriendelijk wel een hoop functionaliteiten, maar geen enkele waar de klant iets aan heeft e.d. Dit beΓ―nvloed mijn mening dus enigzins π
Waar ik me ook aan erger is dat ik al jaren (althans alle twee dat ik in de bibliotheekwereld werk) dat er een regel in de catalogus veranderd moet worden. En in het begin kreeg ik al te horen dat mijn collega’s dit al veel langer roepen, maar dat dit volgens pica niet kan.
Vervolgens krijg ik tegenwoordig om de haverklap te horen dat ik niet meer in Picarta kan werken omdat wij sinds kort maar met 7 gebruikers tegelijkertijd in picarta mogen (wat voor een hogeschool met meer dan 7 vestigingen nogal weinig is). De reden hiervoor is dat Pica de kosten van het abonnement voor Picarta omhoog hebben gegooid en er een limiet aan gebruikers op heeft gezet.
Dit is ook de reden waarom ik me enorm erger aan het bedrijf en hun diensten. Ze investeren blijkbaar een hoop in een gratis systeem en laten hun betalende klanten barsten met flutsystemen π
Even ter verdediging van PICA moet ik wel weer zeggen dat dit natuurlijk ook aan onszelf ligt. Wij accepteren het systeem zoals het geleverd wordt zonder eisen te stellen.
Wij zijn er natuurlijk ook gedeeltelijk zelf schuldig aan.
Ik begrijp hoe je je voelt…
Dat laatste wat je zegt is wel een dilemma van veel organisaties. Een soort vicieuze cirkel waaraan het lastig ontsanppen is…
@Jeroen: je mag best kritisch/ontevreden zijn over de systemen waarmee je werkt, dat ben ik zelf ook, maar ‘stick with the facts’. De feiten: De tarieven voor het Picarta abonnement zijn door de leverancier niet verhoogd. Fontys heeft geen 7, maar 10 Picarta accounts, en niet Pica, maar wijzelf hebben hier afgelopen jaar om budgettaire redenen zelf voor gekozen.
En dan nog dit, het internationaal opererende OCLC heeft vorig jaar het voor hun begrippen kleine Pica overgenomen. OCLC heeft grootse plannen met hun vlaggenschip WorldCat, die maken zich dus echt niet druk over een lokaal systeem als Picarta.
Mijn advies, laat Picarta voor wat het is en schakel zsm over naar WorldCat. Die is inderdaad (nog) gratis.
Ik hoop dat het gratis blijft ook! Dat is nu juist zo mooi, zo in combinatie met de functionaliteit. Denk jij dat ze daar vanaf zullen stappen Gerard?
Ik heb geen glazen bol natuurlijk, maar het lijkt me toch wel aannemelijk dat OCLC een businessplan voor de lange termijn onder WorldCat heeft liggen. Daarbij ga ik er vanuit dat ze alle investeringskosten die ze nu doen op een bepaald moment willen terugverdienen. Op welke manier, da’s nog afwachten, maar gefactureerd zal er worden.
Toen ze hier een presentatie kwamen geven heb ik er specifiek naar gevraagd en ik kan me vergissen maar het antwoord klonk plausibel: oclc verdient wel geld maar is niet winsgericht, naar eigen zeggen.
Daarom ben ik bereid om te geloven dat ze hun businessmodel een zwiep te geven en juist met worldcat de mensen aan zich te binden
Maar misschien ben ik toch nog naΓ―ef, dat kan ik niet uitsluiten π