clear

zoeken

search

Triest: hoe de bibliobussen van Probiblio van het toneel verdwijnen

28 februari 2008


Dinsdag las ik op LibraryLingo een bericht waar ik nog steeds veel aan moet denken. Ik citeer een stukje van Ria Smith:

Zojuist op mijn bureau geland. Een bericht aan alle medewerkers. De bibliobus stopt per 1 januari 2009. Dit gaat niet over een dorp waar de halte wordt beëindigt, maar over een meer dan 50 jaar bestaande dienstverlening aan de kleine kernen van Noord- en Zuid-Holland; een vloot van 9 bussen en tientallen bevlogen collega’s die vandaag te horen krijgen dat het stopt. Er stond al zo’n unheimisch berichtje of de website van de bussen. ‘Wegens omstandigheden zullen de bibliobussen op 26 februari niet rijden’ Het is dus afgelopen. Het zat er aan te komen, er is hard aan gewerkt om het tij te keren. Bibliobussen zijn lokaal bibliotheekwerk, dus geen provinciale susbsidie meer, maar kostendekkende tarieven per sta-uur, klanten die dat niet zien zitten en uiteindelijk dus dit besluit.

De Bibliobus Stopt.

De impact van deze beslissing is groot. Voor de klant en voor iedereen die betrokken is bij de bibliobussen.

Nu wil het ‘toeval’ dat ik een aantal van de medewerkers van Probiblio de afgelopen weken iets beter ben gaan leren kennen omdat ik met Rob Coers de online cursusbegeleiding van 23 dingen voor Probiblio doe.

Op de weblogs van de cursisten lees ik droevige berichten en daardoor voel ik extra met hen mee. Het plaatst een ‘digitale toekomst’ in een heel ander daglicht.

Vanaf deze plaats wil ik alle betrokkenen sterkte wensen.

@

NB: ik zou graag naar de bewuste weblogs verwijzen maar ik weet niet wie dat wel en wie dat niet waardeert. Daarom heb ik ervoor gekozen niet te linken.

4 Reacties

 1. Jan Tweepuntnul schreef:

  Het is overigens wel zo dat in veel kleine kernen de gemeente er weer voor kiest om een vorm van vaste bibliotheekvestiging te realiseren meestal gecombineerd met andere functies. Maar ik kan niet beoordelen of dat in verhouding staat tot het verlies van al die halteplaatsen die vaak ook nog eens voor basisscholen waren.

 2. Dat is dan nog een schrale troost. Betekent het dan ook dat busmedewerkers wellicht kunnen doorstromen?

 3. Mark Deckers schreef:

  Ja, dat is een zuur bericht. Ik begreep dat in Friesland al eerder een zelfde besluit is gevallen. Ok voor stoppen per 1 janauri 2009. Daar lopen ook trajecten in de vorm die Jan schetst.

  Bij jullie in Zeeland zie je een duidelijke ontwikkelingslag met de servicebus.

  In de VOB-strategiediscussie wordt de slogan vaak gebezigd: “I have to change to stay the same”. Ik ken de situatie in Noord- en Zuid-Holland niet goed genoeg om er een precies oordeel over te hebben. Maar in algemene zin kun je deze slogan rustig op ons werk loslaten.

  Voor bibliotheekmanagers is dit een extra prikkel om goed op je kernen te passen en voldoende te anticiperen op ontwikkelingen.

  Maar ja, daar heb je als busmedewerker nu ook even niks aan.

 4. Hoi Mark,

  Bedankt voor je reactie. Dat van Friesland had ik nog niet gehoord.

  Ik begreep van een collega dat de situatie in Zeeland inderdaad anders ligt maar als relatieve buitenstaander vind ik het een zorgelijke ontwikkeling en zoals je zegt: zuur voor alle betrokkenen :-/

Reageer