clear

zoeken

search

Spelen met Netvibes Ginger: het persoonlijke universum

03 februari 2008


Vanavond kwam ik er eindelijk aan toe om het persoonlijke universum van Netvibes Ginger een beetje te testen en legde zo de eerste fundering voor het zbdigitaal-universum. Ik heb de volgende tabbladen aangemaakt:

  • Zeeuwse Bibliotheek: linkwidgets naar de sites waar de ZB aan verbonden is.
  • Zoeken: een link naar de catalogus en een aantal zoekwidgets van externe catalogi en zoekmachines
  • Fun: Drie willekeurige widgets om de zoekende mensch wat ontspanning te bieden
  • Multimedia:muziek terwijl u werkt met geïntegreerde chat
  • Kantoor: een paar hulpmiddelen voor de werkende mensch
  • Beam me up Scotty!: soms wil je alleen maar heel snel naar een ander universum!
  • Nieuws.

Je krijgt snel aardigheid in het Netvibes-geknutsel. Het aanbod van widgets is in sommige categorieën nog wat beperkt maar daar staat tegenover dat er ook categorieën zijn waar je kunt kiezen uit meer dan 1000 widgets. Externe widgets in HTML of javascript kun je ook eenvoudig toevoegen. In een paar klikken de code van de Worldcat-widget op ZB Digitaal bijvoorbeeld. Natuurlijk zou het allemaal veel mooier zijn als er voor de zoekfuncties van de databanken en catalogi van de ZB ook widgets beschikbaar zouden zijn maar die zijn er simpelweg nog niet. Ik zal een andere keer eens kijken of ik die zelf ook kan maken.

Het concept van een universum bevalt me echter prima: het is het web zoals jij dat wilt, op jouw pagina, makkelijk te delen met anderen. Prachtig toch?

Leuke bijkomstigheid: als je een muziekwidget activeert verschijnt er opeens een mini-mediaplayer in de balk van netvibes, als een duiveltje uit een doosje. Minder leuke bijkomstigheid: als je eenmaal een naam hebt gekozen voor je universum kun je dat niet meer veranderen. Een tweede aanmaken kan nu ook nog niet.

@

6 Reacties

  1. Daan schreef:

    Netvibes wordt steeds leuker, ik heb ook al veel mensen ‘bekeerd’.

    Helaas heb ik nog steeds geen code ontvangen dus geen geknutsel voor mij. Het ziet er leuk uit maar wat ik me nu afvraag (let op, vast en domme vraag), zo’n Universe, gebruik je dat nu naast of ipv je eigen Netvibes pagina? Dat is me nog niet geheel duidelijk.

  2. Moguh Daan,

    Je gebruikt het ernaast. Je schakelt in de menubalk tussen je ‘persoonlijke pagina’ en je universum, met als belangrijkste verschil dat dit universum een eigen URL met subpagina’s krijgt.

    Als je die poort ‘stargate’ gebruikt wordt je steeds naar een ander universum geschoten. Het valt me op dat er veel Franse gebruikers zijn van de beta-versie.

    Hopelijk over 2 weken iedereen?

  3. Daan schreef:

    Bedankt voor de toelichting maar weer.

    Ik mag inmiddels ook ermee spelen want dankzij The Next Web heb ik ook toegang nu. Ben benieuwd, ik heb nl. altijd wat moeite met nieuwigheden van Netvibes 🙂

  4. Graag gedaan hoor. Via The Next Web? Er gaat even geen lichtje branden. Zou dat wel moeten? Iets van Fontys?

  5. Ah! Ik vroeg me al af waar opeens andere bekende gezichten vandaan kwamen! Daar dus 🙂

Reageer