clear

zoeken

search

Personen traceren en monitoren met Wieowie en Watvindikover.nl

28 februari 2008


Op Spotlight Effect lees ik dat de belastingdienst steeds vaker gebruik maakt van profielsites om te controleren of belastingaangiften wel kloppen. Een zakelijk netwerk als LinkedIn kan immers veel verraden over iemand’s werkelijke werkzaamheden. Ook gebruikers van Facebook ontspringen de dans der heffingen niet.

Het zal niet al te veel verbazing wekken. Werkgevers gebruiken het web steeds vaker om sollicitanten na te trekken, justitie vangt er meer en meer boefjes mee en ook overheden benutten de mogelijkheden die er liggen. Het is een logische ontwikkeling.

Het probleem is vooral dat nog niet iedereen dit goed beseft. Mensen die een beetje handig zijn met de geavanceerde zoekfuncties van zoekmachines wisten natuurlijk allang dat je veel informatie over personen boven water kan krijgen, maar dat geldt echt niet voor iedereen. Het speurwerk wordt bovendien steeds makkelijker gemaakt door zoekmachines die zich specialiseren in het zoeken naar gegevens over personen. Ook in Nederland.

Sinds het najaar van 2007 kan iedereen bijvoorbeeld gebruik maken van de zoekmachine wieowie.nl. Daarmee doorzoek je met een enkele query Hyves, Google, LinkedIn, online documenten, Schoolbank.nl, een telefoongids, enz. Je kunt op die manier zelfs je persoonlijke WoW-factor controleren.

Vandaag stuitte ik ook nog op een kloon van Wieowie: de zoekmachine Wat vind ik over. Aan de bronnen die die machine doorzoekt is ook het netwerk MySpace nog toegevoegd.

Eng goed‘ wil ik deze software nu ook weer niet noemen maar het moge duidelijk zijn dat het steeds makkelijker wordt om personen online te traceren èn te monitoren. Het zal in de komende jaren alleen nog maar makkelijker worden, vrees ik.

@

4 Reacties

 1. Patricia (No.33) schreef:

  Zit ik net te overwegen om me bij de bieb Ning toch maar met achternaam en werkbieb neer te zetten….
  Hm, toch nog maar wat langer over nadenken.
  Groetjes

 2. Daan schreef:

  Mijn pr op de 5 km is makkelijk te achterhalen op deze manier.

 3. Hans schreef:

  @Daan: je PR op de 5 vond ik niet, maar ik weet nu wel op welke scholen je hebt gezeten.
  Griezelig …..

 4. Het is maar wat je zelf wenst te koppelen aan je naam.Tot twee jaar geleden was ik heerlijk onvindbaar. Dat is voorbij. Maar ik weet ook van tools die anonimiseren. Een nepadres en -naam zijn zo gemaakt.

  De koppelingen leg je zelf uiteindeljk!

Reageer