clear

zoeken

search

MyDiscoveries in de AquaBrowser, RSS in Worldcat

27 februari 2008


Twee weken geleden nam ik, samen met een paar collega’s, deel aan een webconferentie van Medialab, waarin ons een blikje werd gegund in een prototype van MyDiscoveries binnen de Aquabrowser van Bibibliotheek Flevomeer, waarbij we ook de mogelijkheid kregen om onze vragen af te vuren op Taco Ekkel en zijn collega’s.

Ik vond het een mooi initiatief van Medialab. Ze benaderen de potentiële klant zonder zichzelf op te dringen en maken gebruik van de middelen die voorkomen dat je onnodig moet reizen. De presentatie was helder en zelfs het feit dat 25 collega’s uit het hele land tegelijkertijd aan de telefoon hingen leidde niet tot chaotische communicatie. Veel namen die ik voorbij hoorde komen kende ik inmiddels uit de digitale wereld, vooral van Ning. Geinig!

Het protoype zal een dezer weken in gebruik worden genomen, waarna de ‘testlink‘ uit de lucht zal worden gehaald. Neem het me dus niet kwalijk als de link over een tijdje ‘gebroken’ blijkt te zijn.

MyDiscoveries zag er goed uit. Zonder lid te zijn van de bibliotheek kun je afzonderlijke zoekresultaten binnen de Aquabrowser toevoegen aan je persoonlijke voorkeurslijsten door deze te bewaren en/of te taggen. Taco wist te melden dat Medialab onder meer in gesprek is met Tim Spalding van Library Thing, om te bekijken welke mogelijkheden er liggen voor de koppeling met gebruikersaccounts daar. Dat klinkt me natuurlijk als muziek in de oren! Ik vind het een goede ontwikkeling dat ‘gesloten bibliotheeksystemen’ zich bereid tonen samen te werken met open systemen op het web.

Nu ik het prototype in tweede instantie bekijk zie ik wel meer dingen die mij bevallen, zoals de mogelijkheid om met één druk op de knop RSS te nemen op zoekresultaten binnen de catalogus.

De Aquabrowser is in mijn ogen een grote verbetering t.o.v. de bestaande catalogus maar in mijn rol van informatiespecialist gaat mijn voorkeur toch nog steeds uit naar Worldcat van OCLC. Het grote publiek denkt daar waarschijnlijk anders over maar ik kan niet zo goed uit de voeten met het associatieve element in ABL. De mogelijkheden om zoekacties te verfijnen vind ik dan weer wel mooi. Laat je bij het bekijken ervan overigens niet teveel leiden door wat je ziet van de collectie van Flevomeer. Het is maar net welke catalogi je onder de Aquabrowser hangt. In de Aquabrowser van Geschiedenis Zeeland zie je weer heel andere mogelijkheden.

De Aquabrowser zal over niet al te lange tijd ook zijn intrede doen op de websites van de Zeeuwse Bibliotheken. Ik wil de kwaliteiten tegen die tijd dan echt wel eens testen. Toen ik binnen flevomeer zocht op ‘web 2.0’ kreeg ik weinig relevante treffers maar een vergelijkbare zoekactie in Deventer liet zien dat dit niet aan ABL ligt.

Er is meer dan genoeg om enthousiast van te worden. Waarom dan toch nog een voorkeur voor Worldcat? Ik vind Worldcat op dit moment simpelweg completer en beter. Echt objectief ben ik daar natuurlijk niet in want ik laat me niet alleen leiden door mogelijkheden maar ook door potentie. Bovendien ben ik een relatieve leek als het gaat om de onderliggende technologie. Globaal weet ik er wel iets van maar goed onderbouwde argumenten zou ik hier in een vergelijkend onderzoek niet kunnen geven ( zonder naslagwerken en wat dies meer zij)

En de RSS dan? Je bent toch zo dol op RSS, Mijnsbergen? Jazeker! Maar laat ik gisteren nu net een nieuwsbrief van OCLC krijgen waarin ik las dat zij ook zover zijn! Dat is dus ook al geen factor meer. Toegegeven: Medialab heeft het de gebruiker makkelijk gemaakt -in Worldcat moet je eerst naar je lijsten voordat je feeds kunt genereren- maar als ik alles optel, zoekresultaten bekijk, de beschikbare zoekwidgets en tools overweg, en kijk naar de steeds platter wordende wereld: dan neig ik toch naar het product van OCLC.

Voor lokale en regionale collecties is ABL dan weer meer geschikt.

Mooi in balans, toch?

@

2 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    of gewoon in één interface integreren die twee. Moet kunnen toch?

  2. Je zou denken van wel, maar zou dat ook toegestaan worden?

Reageer