clear

zoeken

search

De zweep over Firefox

22 februari 2008


Heb ik wel eens gezegd dat ik een liefhebber ben van Firefox omdat je er zoveel meer mee kunt dan met bijvoorbeeld Internet Explorer?

In de afgelopen maanden is mijn liefde een klein beetje bekoeld. Het lijkt wel of Firefox steeds trager wordt en ook wat instabieler. Helemaal zeker weten doe ik dat niet want ik werk veel met plugins die in sommige gevallen ook tot een wankele performance kunnen leiden, bovendien werk ik thuis met een intern geheugen dat hip was in de tijd dat de Twin Towers nog overeind stonden. Dat is vragen om ellende natuurlijk!

Het probleem zit ‘m overigens niet in het reguliere browsen; het gaat meestal pas mis als ik online documenten open, zoals geïntegreerde PDF-bestanden. Na het sluiten van die documenten komt het vaak voor dat Firefox in toenemende mate geheugen blijft zuigen, met als gevolg dat het laden van een netvibes-pagina soms meer dan een minuut in beslag neemt. En minuten moet je serieus nemen, anno 2008!

Gelukkig kwam Martin Kowalski eergisteren met een nuttige tip: door in de adresbalk van de browser ‘about:config‘ te tikken kom je in een menu waarin je allerlei variabelen kunt aanpassen, die er uiteindelijk toe zouden moeten leiden dat Firefox sneller draait. Ik had er geen flauw idee van, dat dit menu op die plaats verstopt zit.

Tot nu toe merk ik nog niet zoveel van performanceverbeteringen maar ik heb al op verschillende plaatsen gelezen dat het wel degelijk werkt. Daar vertrouw ik dan maar op.

Binnen een paar maanden kunnen we de release van Firefox 3.0 verwachten en de browser wordt deze week voor de 500 miljoenste keer gedownload. De vos is nog lang niet uitgehuild!

@

9 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    “Something is rotten in the state of Denmark” zou ik zeggen. Vast iets niet goed met je machine. Nooit problemen met Firefox behalve op m’n laptop. Daar draait Flock wel goed. Nu probeer ik het al een weekje met de beta van Firefox 3. Dat lijkt beter te gaan. Zou je ook nog kunnen proberen?

  2. Marc schreef:

    Edwin, de problemen die je beschrijft met documenten openen heb ik niet. Wel is FF bij mij erg traag met opstarten, ongetwijfeld veroorzaakt door de lading plugins (waarvan ik af en toe heel kritisch bekijk of ik ze nog wel gebruik).

    Verder heb ik enige tijd terug ook wat zitten tweaken met die variabelen, maar daardoor heb ik nooit opvallende performanceverbeteringen ervaren. Ben ook zeker zwaar benieuwd naar 3.0.

    Goed weekend!

  3. @ Jan & Marc:

    Bedankt voor de feedback, ik ga morgen 3.0 maar eens uitproberen inderdaad!

    Fijn weekend.

  4. Remco schreef:

    Ejjj, probeer ook eens about:plugins
    Kun je gelijk zien welke je hebt geïnstaleerd, maakt het makkelijker om in about:config te zoeken.

    Ik ben op het moment aan het testen met Ubuntu 8.04 die in april uit komt en daar zit firefox 3 al ingebakken. Draait al behoorlijk soepel.

    Onder 7.10 die ik nu standaard heb geïnstalleerd knalt firefox er wel eens uit door sites met flash 🙁

    Ga nu ff een bepaalde laptop ophalen voor een herinstallatie.

  5. Bedankt voor de tip van Es!

    Succes met de laptop!

  6. 3.0 is inderdaad een stuk sneller. Ik merk het goed. Ben wel wat plugins die niet compatibel zijn kwijt, maar vooruit, dat went ook weer wel.

    Thanks

  7. Hans schreef:

    Als ik meerdere tabbladen met (YouTube)filmpjes tegelijk open, dan blijft FF hangen of wordt zeer traag.
    En dat deed-ie vroeger nooit.

    Hopelijk doet 3.0 dat niet.

  8. Het gaat al de hele avond als een zonnetje. Koesteren die beta’s!

  9. Anoniem schreef:

    Sinds enkele datgen Firefox 3 beta 4 op mijn 2 pc’s en performance schoot de hoogte in.
    Geheugen(lek)problemen van vroeger lijken ook verdwenen…

    Interessante blog van Pavlov.
    //blog.pavlov.net/2008/03/11/firefox-3-memory-usage/

Reageer