clear

zoeken

search

De Wiki van verouderde vaardigheden

21 februari 2008


Dit vind ik dan weer zo mooi hรจ: ‘The Obsolete Skills Wiki‘, oftewel ‘de Wiki van verouderde vaardigheden’.

Beheers jij het nog? Het ‘tracken’ van een teepje in je betamax-videorecorder? Een inktlint van een typemachine vervangen? Een NES-cartridge schoonblazen?

Hoe vaak hoor je niet van mensen dat ze iets niet denken te kunnen of te weten, vooral als het gaat om hedendaagse technologie? Als je dan bedenkt dat hun hoofden nog barstensvol obsolete kunstjes en kennis zitten zou je toch willen dat er een snelle, effectieve manier zou bestaan om al die ongebruikte vaardigheden te wissen, en te vervangen door vaardigheden waar je anno 2008 ook wel iets aan hebt?

En dat schrijft een grappenmakker die door defensie is opgeleid tot *kuch* telexist.

@

Ook leuk in combinatie met de bibliotheek van verdwenen geluiden.

12 Reacties

  1. Wow wat een handige wiki ๐Ÿ˜‰
    Ik mis alleen het zoeken van een boek in de kaartenbak. Misschien toch eens gaan toevoegen.

    Kennis is volgens mij nooit echt helemaal nutteloos. Vaak is nieuwe technologie voor een groot gedeelte gebaseerd op oude technieken. En kunnen oude technieken nog steeds gebruikt worden om nieuwe kunstjes mee uit te voeren.

    Helaas zijn moeten sommige mensen hier alleen nog even an overtuigd worden ๐Ÿ˜‰

  2. Ha, dat zegt die dame in de cartoon ook ๐Ÿ™‚

  3. Gerard Bierens schreef:

    Da’s ook wat, vandaag had ik het met Jan Klerk over hetzelfde onderwerp, we bleken beiden de nu compleet overbodige vaardigheid te bezitten om een bandrecorder te bedienen. Dit na aanleiding van een berichtje dat ik ergens op het web gelezen had. Zojuist herinnerde ik me weer waar, hier bij Scoble.

    En zijn suggestie om obsoleteskills.com te registeren is al opgevolgd, een deel van de content komt weer van //obsoleteskills.wikispot.org/. Lijkt me ook wel een leuk thema voor een Nederlandse versie trouwens..nuttelozevaardigheden.nl?

  4. Hoi Gerard,

    Ik haalde de tip op Infomancy (//schoolof.info/infomancy/?p=482) en die verwees idd ook naar Scoble. Toen ik later de rss las zag ik dat er wel meer over geschreven was. Er zijn er nog heel veel te bedenken. Lijkt me wel leuk om zo’n verzamelsite te beheren eigenlijk. Kan je behoorlijk in opgaan, dat soort dingen

    En jij en Jan zijn natuurlijk nog veeeel ouder ^^

  5. Gerard Bierens schreef:

    Ahum, ik ben -net als jij volgens mij- van het bouwjaar 1971. Het is wel zo dat wij meestal pas als laatste in de straat waren met de aanschaf van dingen als een VHS-recorder. Ik was dan wel weer de eerste in het dorp met een Commodore 64!

  6. ria schreef:

    Leuk,zoiets. In 2006 deed Wim de Bie op Bieslog een serie ‘Apparaten die ik heb gekend’. Allemaal inmiddels overbodig. Ik was zelf al eens begonnen aan een soort ‘Genootschap van het oude bibliotheekwoord’. Dat ging alleen over woorden, maar qua vaardigheden is in biebland de afgelopen jaren natuurlijk ook heel veel veranderd.

  7. @ Gerard: Da’s een prachtig jaar. Ik moest het wat dat betreft doen met vrindjes, die een bovenlader hadden staan. In de brugklas hele dagen mee met een maatje die een Vic 20 had staan. Een half uurtje Lady Bug laden met zo’n datarecorder en spelen maar :-0

    @ Ria: was je daar op je weblog aan begonnen of elders?

  8. Christian schreef:

    Over overbodige vaardigheden.. en vergeten vaardigheden: ik mag altijd graag documentaires zien over het proberen te herbouwen van piramides, of het proberen opnieuw op te richten van de Moai op Paaseiland. En dat met slechts de middelen die toen voorhanden waren, natuurlijk.

    Leuk om steeds te zien hoe pas na heel veel moeite een halve piramide staat, of een klein beeldje overeind wordt getakeld. En nรณg leuker om steeds te constateren dat mensen inmiddels, doordat ze allerlei nieuwe technieken en vaardigheden hebben bedacht, hebben vergeten hoe dat vroeger ging, met zeer beperkte middelen.

    Eigenlijk zijn we dus een stukje creativiteit verloren, collectief gezien. (En op andere vlakken hebben we vast weer gewonnen.)

    Geef het wat tijd, en we vergeten vanzelf hoe we typelinten vervangen, en bandjes verwisselen.. ๐Ÿ˜‰ (Maar die wijsheden vastleggen in een wiki lijkt me een prima idee!)

  9. Ha Christian!

    Daar kan ik ook van genieten inderdaad! Ik vind het ook zo wonderbaarlijk dat de Maya’s al zo ver waren met wiskunde en dat men nog steeds op dingen stuit die men maar half begrijpt, zoals het mechanisme van Antikythera (//nl.wikipedia.org/wiki/Mechanisme_van_Antikythera) Geweldig!

  10. Christian schreef:

    Tja.. En waarom konden ze eigenlijk een millennium of twee, drie geleden zo bouwen dat op een bepaalde dag op een bepaald moment de zon in een bepaald gebouw op een bepaalde plek binnenscheen.. en kunnen de heren uitvinders van tegenwoordig nog niet eens een kartonnen melkverpakking bedenken, die gewoon opengaat op de plek waar staat ‘hier openen’.. en dan ook nog zonder te knoeien! ๐Ÿ˜‰

    Christian /die net de dweil heeft opgeborgen..

  11. Bizar als je erover nadenkt inderdaad!

    Doe je dat niet met een swiffer?

    of hoe heet zo’n nieuwerwets ding?

    ^^

  12. Christian schreef:

    Geen idee, want ik gebruik nog een ouderwetse dweil. Als ik me overgeef aan nieuwerwetse swiffers en zo, dan vergeet ik binnen de kortste keren hoe ook alweer een dweil te gebruiken! ๐Ÿ˜‰

Reageer