clear

zoeken

search

De onbegrepen presentatie van Google’s zoekresultaten

29 februari 2008

Het wordt hoog tijd dat ik me weer eens ga verdiepen in de actuele ontwikkelingen rondom Google’s zoekresultaten. Er zijn namelijk een paar dingen waar ik met een paar eenvoudige zoekacties nog geen bevredigend antwoord op heb gekregen.

Als je een paar weken geleden zocht op “Zeeuwse Bibliotheek” kreeg je het zoekresultaat gepresenteerd zoals dat ook het geval is bij bijvoorbeeld de Openbare Bibliotheek Amsterdam:


Onder het eigenlijke zoekresultaat ook nog een presentatie van de sitemap van de OBA, in twee kolommen.
Bij de presentatie van de Zeeuwse Bibliotheek is die presentatie nu opeens verdwenen:


Het wordt nog vreemder als ik zoek op “zb digitaal”, “zbdigitaal” of “Edwin Mijnsbergen”. Nu blijkt dit weblog opeens ook extra verwijzingen te bevatten:


Het ziet er goed uit maar ik heb helemaal geen sitemap, laat staan dat ik die heb opgegeven. Je ziet dan ook dat de weergegeven links naar subpagina’s met oude posts zijn. Ik heb geen flauw idee waarom er juist is gekozen voor die links.

Met de nieuwe zoekexperimenten van Google heeft dit niets van doen en in de oude toelichting op zoekresultaten wordt er ook niets over gefluisterd. Iets van de enterprise labs dan? Ook al niet. Met de plus box heeft het ook weinig te maken.

Toen ik de namen van een aantal andere blogs intikte kwam ik dit verschijnsel niet tegen. Wel bij een beroemde blogger als Scoble, maar niet bij Steve Rubel.

Ik heb hier, kortom, geen goede verklaring voor…. en daar houd ik niet van ^^

Iemand die het wel snapt?

@

Afbeelding

6 Reacties

  1. Bowie schreef:

    Volgens mij kun je in Google webmaster tools links verwijderen als dat nodig is.

    Verder bepaald Google per zoekwoord je populariteit. Als je site goed is opgebouwd en het scoort goed op het betreffende zoekwoord kan er zo’n lijstje bijkomen.

    Als er vervolgens weinig op geklikt wordt, dan kan het ook weer verdwijnen…

    Als je zo’n lijstje krijgt ben ik je in elk geval wel goed bezig 😉

  2. Hoi Bowie,

    Wat jij schrijft klinkt wel plausibel.Bedankt voor je feedback.

    Met goed bezig zijn is weinig mis denk ik 🙂

    Goed weekend!

    Edwin

  3. Yvette Hoitink schreef:

    Hallo Edwin,

    Het schijnt dat Google deze links toevoegt bij populaire sites die structureel bovenaan de resultaatpagina’s komen. Je kunt dit zelf niet beinvloeden.

    Zie //www.google.nl/search?q=google+serp+%22extra+links%22 voor meer informatie.

  4. Dat klinkt goed!

    Bedankt voor de info Yvette!

  5. Jasper Kaizer schreef:

    Hoi Edwin,

    Ik vroeg me nog af of de artikelen die Google toont bij jouw resultaat ook daadwerkelijk de meest populaire artikelen zijn van jouw blog.

    Verder is het ook zo dat Blogger van Google is. Ze weten dus alle ins en outs van hoe de blogger sites zijn opgebouwd en kunnen daaruit hun info halen voor bijvoorbeeld een sitemap.

  6. Hoi Jasper,

    Ik kan je met zekerheid zeggen dat dat niet het geval is. In Google Analytics komen heel andere postings naar voren iig.

    Wat betreft de koppeling Blogger-google heb je natuurlijk wel gelijk. Ik vraag me wel eens af of daar ook voordelen aan zitten in het opzicht van vindbaarheid etc.

Reageer