clear

zoeken

search

De mythe van de web 2.0-democratie

24 februari 2008


Phil Bradley wijst ons op een interessant artikel op Slate, van de hand van Chris Wilson: The Wisdom of Chaperones. Dat artikel behandelt het bekende verhaal dat een groot deel van ‘the user generated content’ op het web in feite door een hele kleine groep mensen wordt toegevoegd. Hij verwijst daarbij onder meer naar een bekend onderzoek dat aantoont dat de helft van de inhoud van Wikipedia wordt aangedragen door 1 % van de gebruikers.

De kernvraag die dit artikel oproept is natuurlijk: is het sociale web minder sociaal dan we denken of zouden willen?

Het is maar hoe je daar zelf tegenover staat. Het feit dat iedereen de mogelijkheid heeft om een bijdrage te leveren aan het web wil natuurlijk niet zeggen dat die mogelijkheid ook verzilverd wordt. De meeste mensen hebben daar helemaal geen tijd voor, geen zin in of het platform waarop kan worden bijgedragen is te hoogdrempelig. Op sociale nieuwssites als Digg of Nujij.nl komt er nog een andere factor bij kijken: daar is de kleine groep fanatieke leden vaak zo dominant aanwezig dat incidentele participanten er nauwelijks tussen komen. Een oud fenomeen in een modern jasje, als je het mij vraagt. HP/De Tijd publiceerde in het laatste nummer een aardig artikel over cyberschelden, waarin dat onderwerp ook wordt besproken.

Maar Wilson heeft natuurlijk wel gelijk. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Dat ondervind je vanzelf als je een beetje thuis bent op het web. Ik kan er zelf ook wel over meepraten. Toevallig plaatste ik op Bibliotheek 2.0 (Ning) een kleine poll over de tevredenheid over het platform. Van de 737 leden brachten 111 mensen een stem uit. Dat vond ik beslist een goede score in twee weken. Op de forumdiscussie kwamen 30 reacties. Ook dat vond ik bemoedigend veel. Het feit dat ik dat veel vind geeft misschien wel aan hoe de stand van zaken is. Veel mensen nemen alleen incidenteel een kijkje op websites en voelen niet de behoefte om zelf bij te dragen. Daar kun je simpelweg niet moeilijk over doen. Het is zoals het is.

Het heeft me wel eens doen afvragen hoe ik daar zelf dan in sta. Als ik mezelf een spiegel voorhoud vind ik eerlijk gezegd dat het nog wel meevalt met mijn digitale contributies maar dat is natuurlijk een kronkel van de eerste orde. Ik blog meer dan menigeen, houd een vinger aan de pols binnen vele netwerken (ik durf niet eens te zeggen hoeveel), check vrijwel dagelijks honderden feeds, draag regelmatig bij op sites als Hyves, genereer wekelijks honderden e-mails, reageer op vele blogs en platformen, verzend en ontvang behoorlijk wat sms-berichten en beweeg me vaak ook nog vrijwillig over dat deel van het web dat nog niet onder het sociale valt te scharen.

Kan dat wat minder? Jazeker! Ik ben er van overtuigd dat dat nog wel komt, t.z.t. Dingen die ik leuk vind doe ik intensief en dit ding is zo anders dan, pak ‘m beet, twee jaar intensief online gamen, dat ik verwacht dat ik het nog veel langer zal volhouden.
Het sociale is echter altijd de rode draad. Dat maakt het voor mij interessant. En misschien compenseert mijn overdrijven de terughoudendheid van anderen dan weer wel. Wie zal het zeggen? Wat maakt het uit?

‘Bedtijd voor de democratie!’

@

10 Reacties

  1. Bas Bakker schreef:

    Het is inderdaad de waarheid.

    Wat ik zelf ervaar is dat er veel mensen komen en gaan. De groep actieve deelnemers wisselt, maar blijft beperkt.

    Spiegel deze situatie aan het reguliere leven en je ziet een vergelijkbare gang van zaken. Niet iedereen doet mee in ieder gesprek, niet iedereen stemt, iedereen is anders.

    Wat moeten we hiermee? Moeten we nu meer gaan participieren of moeten we verder gaan zoals het is?

  2. Lukas schreef:

    “Iedereen moet met alles meedoen. Iedereen moet over alles een mening hebben.” Mensen moeten zelf kunnen kiezen waar ze wél of niet aan deelnemen in het leven. Het is niet omdat we een democratie hebben dat iedereen permanent actief met politiek wil bezig zijn. Mensen schieten doorgaans pas in ‘actie’ als ze het zelf zinvol vinden. Er dient een bepaalde motivatie te zijn, zoals gebrek aan geld, liefde of veiligheid.

  3. Patricia (No.33) schreef:

    Ediwn,
    Het is heel herkenbaar wat je schrijft, en ook de 2 reacties voor mij.
    Op internet gaat alles in golfbewegingen. Zo is het nu eenmaal.
    Groetjes

  4. @ Bas: wat jij beschrijft is inderdaad ook herkenbaar. Er zijn ook altijd enthousiaste mensen wiens interesses mettertijd verschuiven en die dan weer in het niets verdwijnen.

    Inderdaad net als in het eggie 🙂

    @ Lukas:

    Ook jij hebt een goed punt. Alleen onderwerpen en zaken die je raken roepen een reactie op. Het hoeft niet altijd om de basisbehoeften te gaan die jij noemt maar die doen het wel altijd goed! Ik ben ook altijd wel blij met de mensen die wel eens reageren zonder dat er echt een noodzaak voor is. Gewoon, om iets te laten horen, om te laten weten dat vragen en bedenkingen niet altijd in het luchtledige eindigen…

    @ Patricia:

    Niets mis met golven. Ooit schreef ik met een stift ergens op een wand ‘don’t tell me to make no waves! I AM the waves’. Dat citaatje vond ik keurig als puberende puber 🙂

  5. Dappere Bas schreef:

    hoeveel mensen schrijven een boek? en hoeveel lezers zijn er? Hoeveel mensen bepalen er wat in de Brittanica komt tegen over hoeveel mensen de Brittanica gebruiken?
    komt dat niet lager uit dan die 1%.

    gezemel eerste klas dus.

  6. Nieuwe media krijgen nu eenmaal altijd een andere belichting. Totdat ze ook oud zijn. Kwestie van tijd. Dan kan er weer op iets anders gezeken worden 🙂

    Maar hoe is het met jou dan? Ik heb je lang niet gelezen en gezien. Gaat het allemaal wel?

    Groetjes!

  7. Davied schreef:

    Edwin, het lijkt erop dat je hoge verwachtingen had van web 2.0 en daarin teleurgesteld was. Verwachtte je echt dat de mensheid plotseling anders zou worden? En dat binnen drie jaar dat het bestaat?

    We hebben te maken met een cultuurverandering die de maatschappij wel degelijk verandert. De relatie tussen overheid en burger zal de komende jaren en decennia echt wel gaan veranderen. Maar die verandering zal niet in polls en bij de reaguurders op blogs te vinden zijn.

    Welke concepten gaan daar dan wel invulling aan geven? Dat zullen we de komende jaren gaan ontdekken. Ik sta open voor ideeën …

  8. Hoi Davied,

    Die verwachtingen had ik beslist niet hoor. Ik zie wel dat ze op sommige plaatsen en momenten tot wasdom komen en elders niet maar ik heb niet zoveel illusies voor wat betreft het nieuwe web.

    Op termijn komt alles wel bij elkaar. Ik zie wel integraties voor me van alles wat we nu verkennen en ik twijfel er niet aan dat het sociale aspect dan een van de belangrijkste elementen zal zijn. Dat zie je nu al terug in het succes van bepaalde platformen en formules en dat krijgt op termijn vast wel meer vorm!

  9. Dappere Bas schreef:

    Hoi Edwin,

    Drukte op het werk, beetje last van lichamelijke computerklachten en de aanschaf van een nieuw/oud huis (met daar nu weer de verkoop van het huidige huis) maken dat ik s avonds te moe ben om mijn digitale gezemel de digitale ether in te gooien.
    Hang ik op de bank ff te ontspannen. O ja en zo soms naar live muziek.
    Maar……….ik hoop september 2008 keihard terug te komen. :o)

  10. Tsja, dan valt er niet zoveel meer te kiezen inderdaad!

    Tot na de zomer dan, en succes met alle dingen!

Reageer