clear

zoeken

search

De lange staart van Bittorrent

06 februari 2008


Tim Wu schreef een week geleden een artikel op Slate over zijn tevergeefse zoektocht naar torrents van cultfilms zoals die ook op het Sundancefestival worden vertoond. Wu stelt dat je op torrentsites alleen maar blockbusters kunt vinden en dat de lange staart van bittorrent dus alleen lang is vanuit een commercieel perspectief.

Wu is blijkbaar niet zo goed in zoeken. Als je beperkt tot bekende sites als The Pirate Bay loopt een zoekpad naar filmhuis-materiaal inderdaad snel dood maar Janko Roettgers merkt op NewTeeVee terecht op dat het succes van je zoektocht helemaal afhankelijk is van de plaatsen waar je zoekt.
Er zijn honderden besloten websites waar je terecht kunt voor het meer obscure materiaal. Je kunt daar niet zonder meer lid van worden maar met enige moeite lukt dat best wel. Het aanbod op websites als Cinema Obscura en Tracker of Gods schijnt geweldig te zijn. En er zijn er nog veeeel meer

Ik denk dat Janko wel gelijk heeft als hij schrijft:

Most of these movies might never find their way onto The Pirate Bay, but you probably won’t find them in your local Blockbuster either. Maybe online piracy is really not that different from any other long-tail economy: You have to put some work into finding the good stuff.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor films. Dezelfde vlieger gaat op voor muziek, boeken en informatie in algemene zin.

De grafieken over filmpiraterij, op Waxy.org, geven een mooi inzicht in de snelheid waarmee films als torrents beschikbaar komen op het web. Soms al weken van tevoren, soms binnen een dag na de release.

@

8 Reacties

  1. Erwin schreef:

    Voor onbekende mediabestanden ga ik gewoon alle sites af in deze lijst:
    //www.linkelinkjes.nl/Best-TorrentSites/Nederlands/

    Als ik het daar niet vind, dan probeer ik het ook nog met Emule of Shearaza.

    Voor alle downloadkanalen ook nog een tip: wat er vandaag niet op staat kan er volgende keer wel op staan. Als je iets graag wilt downloaden, blijf dan regelmatig controleren.

  2. Erwin schreef:

    Tjongejonge, moet ik zelf de tags gaan plaatsen…

    //www.linkelinkjes.nl/Best-TorrentSites/Nederlands/

  3. Hee Erwin, bedankt voor de link!

    Dat met die tags is een beetje vreemd. Soms lijkt de link niet aanklikbaar maar nu ben ik niet ingelogd en ik de eerste link die je gaf is wel aanklikbaar, de tweede niet 🙂

  4. Jan Tweepuntnul schreef:

    Het succes van een Lange Staart zit ‘m niet alleen in de massale beschikbaarheid maar vooral ook in de vindbaarheid van het materiaal (als ik de interpretatie van Dempsey goed begrijp). Het schort ‘m hier een beetje in de ‘aggregation of supply’ geloof ik.

  5. @ Jan, dat is en blijft een knelpunt idd. Je kunt er een compleet netvibes-universum voor inrichten!

    @ Bertom: thanks!

  6. Smetty schreef:

    De beschikbaarheid en de vindbaarheid van de betere film is laag via torrents. Eigenlijk vind ik de conclusie van Tim Wu dan wel kloppen.

    Als ik lijstjes moet gaan aflopen om iets te vinden, dan huur ik de DVD wel eventjes in de zaak om de hoek. Lang zoeken op het net kost op het eerste zicht geen geld, maar wel veel tijd. Maar… time is money niet?

  7. Daar zit ook wel iets in maar aan de andere kant. Als je eenmaal een paar sites hebt gevonden die goed zijn in de niche van je voorkeur, ben je in een keer klaar. Ik zat ooit bij zo’n club die erg sterk waren in Punk etc. Ze waren erg streng maar je kon er werkelijk alles vinden, hoe obscuur het ook was.

    Dan hoef je dus niet meer te zoeken, na die eerste keer. En de videotheek peinst er niet eens over om dat soort materiaal aan te schaffen.

    Voor populaire zaken ligt dat natuurlijk anders maar hoeveel videotheken hebben nu nog een goede filmhuiscollectie? In Zeeland is het daar niet best mee gesteld kan ik je wel zeggen!

Reageer