clear

zoeken

search

British Museum zet groot deel collecties online

19 februari 2008


De website van the British Museum is opnieuw gelanceerd en fungeert nu als digitale etalage voor de ruim zeven miljoen items uit de collectie. Inmiddels zijn er ongeveer 275.000 artifacten in beeld gebracht en online gezet; de komende twee jaar zal dit aantal in hoog tempo worden uitgebreid.

Je kunt de collecties op verschillende manieren doorzoeken of verkennen. Ik koos ervoor om ze te bekijken binnen de indeling op cultuur. De meeste ingangen bevatten inmiddels afbeeldingen en beschrijvingen van 3D-objecten, zoals dit Quetzalcoatl-masker uit de Aztekencultuur.

Het viel mij op dat het navigatiemenu per afbeelding ook de optie ‘use this image’ bevat. Toen ik daar op klikte leerde ik dat het museum de afbeeldingen gratis, in hoge resolutie, beschikbaar stelt onder de voorwaarde dat deze niet commercieel gebruikt worden. Belangstellenden moeten daartoe even een digitaal formuliertje invullen en krijgen de afbeelding vervolgens toegezonden via de mail. Ik plaatste gisteren ook een aanvraag en het resultaat zat vanochtend inderdaad in mijn mailbox.

Helemaal vrij van drempels is deze dienst dus niet maar het museum krijgt zo wel goed inzicht in het gebruik van hun online collecties. Persoonlijk kan ik bovendien ook prima uit de voeten met het formaat dat wordt aangeboden op de site zelf. Dat is ongeveer de resolutie van de afbeeldingen die ik gebruik op ZB Digitaal.

Ik vind hoe dan ook dat The British Museum een mooie bijdrage levert aan het toegankelijker maken van cultureel erfgoed. Mooi, uitgebreid en gratis. Helemaal van deze tijd.

Bron: VNUNet

@

4 Reacties

  1. Daan schreef:

    Wow!

    En het mooie is dat het musuem ‘in real’ gewoon gratis te bezoeken is net als veel andere musea in Londen. Zomaar voor niets de ‘Rosetta Stone’ bekijken en natuurlijk de Reading Room’. Een vrije gift is uiteraard altijd welkom.

    Maar deze site gaat wel bij mijn favorieten als voorbereiding op een nieuwe Londen trip, thanks!

  2. Goh, dat wist ik helemaal niet dat er zoveel musea gratis zijn daar. Dat is wel nuttig om te weten als je nog eens een cultureel weekendje weg wilt.

    Jij ook bedankt dus!

  3. Daan schreef:

    Mooi hรจ? Niet alleen het British Museum maar ook bv. de Tate Modern (al moet je voor speciale exposities wel betalen) of The National Gallery waar je voor niets prachtige oude Meesters (ook Hollandse) kunt bekijken. Heel bijzonder want stel je voor dat je zomaar gratis het Rijksmuseum zou kunnen bezoeken.

    En nee, ik heb geen aandelen bij deze kunstinstellingen, voor Londen tips kun je altijd bij mij terecht, zelfs voor informatie over de goedkoopste platen- en schoenenzaken. Mocht je daar interesse in hebben ๐Ÿ™‚

  4. Klinkt inderdaad goed!

    Tzt wil ik nog wel eens een keer terug naar Londen. Het is niet te vergelijken met Parijs ofzo maar ik vond het toch een kicken stad.

    Wie weet, kom ik nog eens om raad ๐Ÿ™‚

Reageer