clear

zoeken

search

Uitgelezen: Digital Ego (Jacob van Kokswijk)

28 januari 2008


Twee weken geleden vond ik tussen de aanwinsten een handzaam boekje: Digital Ego – Social and Legal Aspects of Virtual Identity, van Jacob van Kokswijk.

Ik nam het boekje eigenlijk alleen even mee om een beetje door te bladeren maar toen ik er eenmaal in begon te lezen kreeg ik al snel de smaak te pakken. Ik had namelijk verwacht te belanden in saaie en lange juridische teksten, maar de titel van het werk had me duidelijk op het verkeerde been gezet; Digital Ego is een prettig geschreven boek dat de lezer laat kennismaken met de vele aspecten van de menselijke identiteit in het algemeen, de rol en de gedaante van die identiteit op het web, privacy en anonimiteit, enzovoort. De andere boeken waar ik in bezig ben moesten er voor wijken.

De laatste hoofdstukken bleken weliswaar iets complexer omdat van Kokswijk daar meer ingaat op de juridische aspecten van dit thema maar ook daar wist hij mijn aandacht vast te houden. Het lezen vergde alleen iets meer concentratie.

Ik kan dit boekje iedereen aanbevelen. Ondanks de bescheiden omvang en prettige stijl gaat Digital Ego dieper en verder dan menig ander boek over dit onderwerp. Webadepten worden ook goed bediend: in elk hoofdstuk kom je interessante links tegen.

Van Kokswijk zette mij in hoofdstuk 1 bovendien meteen op het spoor van de even genieuze als mysterieuze Quipu van de Inca’s, een opslagmedium voor informatie in de vorm van koordjes met knopen. Daar wil ik beslist meer over lezen!

Delen van het boek zijn in te zien via Google Books. Smetty verwijst ook naar het boek.
Op de website van van Kokswijk zijn nog vele andere publicaties van zijn hand te vinden.

@

10 Reacties

  1. Daan schreef:

    Voor mijn leeslijstje, dank.

  2. Is die een beetje te behappen op het moment? Bij mij komt er weer een heeeel klein beetje beweging in…

  3. Daan schreef:

    Ja hoor, valt best mee. Ik heb een paar weken geleden de ongelezen boeken die al minimaal een jaar op de plank lagen ingeruild ๐Ÿ™‚

    Maar met draken schiet het vooralsnog niet op.

  4. Ingeruild zonder ze te lezen?

    Ik heb er laatst ook weer wat ingeleverd. Toch maar even geen ‘in europa’ bijvoorbeeld. Dat laat ik toch maar even aan derden over voorlopig

  5. Daan schreef:

    Ja, zonder te lezen. Erg hรจ?

  6. Geeft niks hoor ๐Ÿ™‚

  7. Smetty schreef:

    Zoals je zegt: de extra informatie via verwijzingen is zo uitgebreid dat je nog uren zoet kan zijn met het lezen daarvan. Ik denk dat ik naar aanleiding van het boek nog wel enkele postjes zal schrijven.

  8. Ja, ik zat er zelfs aan te denken om het te kopen. Voor die 15 euro kan je niet te moeilijk doen immers. Ik was te lui om de links over te schrijven ๐Ÿ™‚

    Had mooi geweest als er een bijbehorende website zou zijn geweest die dat allemaal bood!

  9. Smetty schreef:

    Klopt van die website. Die service lijken uitgevers en schrijvers nog niet ontdekt te hebben.

    Ik snap je luiheid, want het waren wel erggg veel links :-).

  10. Ja dat was echt opvallend! Het boekje leent zich heeeeel goed voor een crossmediaal gebeuren!

Reageer