clear

zoeken

search

Snuffelen in de beleidsnota’s van je gemeente

19 januari 2008


Als Nederlands burger vergeet je wel eens dat de overheid best transparant is, anno 2008.

Vandaag speelde ik met de geavanceerde zoekfuncties van Google, door zoekacties te beperken op PDF-bestanden van de afgelopen 6 maanden en op zoektermen als ‘vertrouwelijk’, ‘geheim’, ‘kostenoverzicht’, ‘gemeente Middelburg’ enz.

Je komt dan vanzelf terecht op de websites van je gemeente, de Provincie of van dienstverlenende organisaties die bijvoorbeeld een verkeersveiligheidadvies (PDF) hebben uitgebracht.

Het is best interessant om te snuffelen in beleidsnota’s en raadsverslagen. Dat er een lokaal terrassenbeleid (PDF) is wist ik bijvoorbeeld wel, maar een landelijk Damoclesbeleid? Een Victoriabeleid? Ik had er nog noooooit van gehoord. En dat er een heus prostitutiebeleid in Middelburg is vastgesteld verbaasde me ook al. Voor zover ik weet zijn er al jarenlang geen prostituees meer in onze stad. Een nota in de preventieve categorie waarschijnlijk…

Terloops stuitte ik ook nog op openbare documenten met geheime telefoonnummers. Het zou natuurlijk wel bijdehand zijn om daar naar te verwijzen maar ik laat dat toch maar achterwege. Het betreft tenslotte indirecte collega’s en subsidieverstrekkers. Beter wijd ik daar volgende week even een mailtje aan.

Maar leerzaam is het, dat gesnuffel in overheidsdocumenten. Dat moest ik toch maar eens wat vaker doen…

@

Reageer