clear

zoeken

search

Netvibes Ginger: de eerste indruk

26 januari 2008


Aan Netvibes heb ik al menig post gewijd en nu ik de nieuwe versie Ginger kan uittesten zal dat er niet minder op worden, vrees ik. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het een echte bèta-versie betreft. In dit stadium stuit je dus ook nog op hikjes en schoonheidsfoutjes van en in het syteem.

  • Ik heb gemerkt dat Ginger meer beslag legt op het geheugen van mijn pc. Gisteravond had die oude pruttelmachine van mij z’n handen vol om alle geopende tabbladen up to date te houden.
  • Rob deelde een compleet tabblad met mij maar die kon ik niet bekijken toen ik was ingelogd. De knop om het tabblad daadwerkelijk toe te voegen werkte niet in Ginger.
  • Gelezen items kregen gisteren opeens de status ongelezen. Dat gebeurde maar een keer gelukkig.
  • Het toevoegen van contacten aan Netvibes, vanuit Gmail, werkt nog niet goed. Ik krijg geen verbinding. Een verbinding met de contacten uit Facebook werkte wel prima.
  • Het integreren van een Ning-pagina lukt wel, die pagina goed weergeven niet.
  • Ik ben mijn menu kwijt waarin onder meer de universes waarop ik geabonneerd ben staan. Ik kan dat menu in ieder geval niet meer vinden.

Dat was het slechte nieuws. Nu het goede:

  • Als je interessante posts tegenkomt in je feeds kun je die meteen tot favoriet maken. Je deelt ze dan ook meteen met je contacten in Netvibes. Daar heb je een speciaal menu voor. Het lijkt nog het meest op Twitter. Je hebt ook de mogelijkheid om daar te melden wat je zoal aan het doen bent: je persoonlijke status updaten zoals dat mooi heet.
  • Je kunt je profiel personaliseren en op zo’n profiel kan iedereen zich abonneren in de vorm van RSS. Dat is cool.
  • Het toevoegen van widgets en feeds is vereenvoudigd. Je krijgt nu een soepel navigerend en uiterst visueel menu voorgeschoteld. Dat is een grote verbetering t.o.v. het oude ecosysteem
  • Het delen van tabs (afgezien van de eerder genoemde bug) gaat veel eenvoudiger
  • Je instellingen en lay-out zijn eenvoudiger aan te passen
  • Modules zijn kleurrijker dan voorheen, de fonts zijn vetter en duidelijker.
  • Als je inhoud toevoegt worden er niet ongevraagd allerlei zaken geladen, zoals alle feeds waarop je bent geabonneerd.

Dat is het wel zo’n beetje. Wereldschokkend is het niet echt maar mijn eerste indruk is wel een positieve. Het wordt de gebruiker vooral makkelijker gemaakt en met Ginger haalt Netvibes ook het sociale aspect binnen.

Rest mij te zeggen dat er ook nog twee inactieve buttons te zien zijn: ‘Channels’ en ‘Drive’. Ik denk dat die eerste op termijn een soort vervanging wordt van de oude universa van bedrijven en organisaties. ‘Drive’ zal te maken hebben met opslag. Straks zal je ook je bestanden wel kunnen delen via je favoriete persoonlijke startpagina.

Thumbs up voor Tariq c.s. hoe dan ook! (en pik meteen even de vernieuwde en verbeterde versie van Dutch Cowboys mee)

@

3 Reacties

  1. Maarten Hekman schreef:

    Hallo Edwin,

    Ik wil erg graag met Netvibes Universe aan de slag. Is het de moeite om even te wachten tot Ginger ook voor mij sterveling te gebruiken is?

  2. Savage schreef:

    Ik ben erg benieuwd. Ik ben al een tijdje een tevreden Netvibes gebruiker sinds ik van Google ben overgestapt en Ginger lijkt me weer een mooie stap vooruit.

  3. @ Maarten: dat wachten is zeker de moeite. Ik las ergens dat Netvibes rond half februari de overstap wil maken. Dat is wel te doen toch?

    Er is geen specialistische kennis nodig om de nieuwe universes in te richten: het gaat vooral om voldoende tijd en speelenergie denk ik.

    Het enige wat ik nog niet helemaal overzie is de manier van delen van modules en universa. Volgens mij gaat dat nu met directe en indexeerbare links. Dat is wel een andere benadering. Maar daar moet ik nog eens goed naar kijken!

    @ Savage: Het is inderdaad een stap voorwaarts. iGoogle wordt ook steeds beter overigens maar Netvibes vind ik net wat prettiger en mooier op de een of andere manier.

    En ik houd van underdogs 🙂

Reageer