clear

zoeken

search

Nettiquette voor weblogs

08 januari 2008


Er zijn van die dingen, die doe je intuïtief en zonder al te veel omzien. In mijn geval geldt dat voor het bijhouden van dit weblog. Om het maar eens in het oud Zeeuwsch te zeggen: ‘ik doe maar een dodde’. Ik heb nooit een plan gemaakt, schrijf vrijwel meteen als ik iets tegen het lijf loop of wanneer er iets in me opkomt, en reageer op reacties meestal ook zonder al te veel nadenken.

Natuurlijk schrijf je dan ook wel eens dingen die je achteraf beschouwd toch anders zou hebben geformuleerd, of zelfs helemaal niet. In de archieven tref je regelmatig bijdragen aan die verdacht weinig toevoegen. Meer ter vermaeck dan ter leering als het ware.

Toch bevalt die manier van werken mijn goed. Het blijft spontaan en is gestoeld op enthousiasme. Van fouten leer je vanzelf. On the fly.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Sommige mensen zijn wat bedachtzamer of hebben meer tijd nodig om zich thuis te kunnen voelen in de blogosphere en alles wat daarmee samenhangt.

Op Marketingfacts kwam ik een bijdrage tegen van Gijsbregt Brouwer, waarin hij een overzicht geeft van vuistregels voor ‘webcare en webrelations‘. Als je net begint met bloggen of het participeren in online netwerken, kan deze Nettiquette nog goed van pas komen:

  • Eerst denken, dan posten
  • Wees open en transparant
  • Houd het onderscheid tussen privé en publiek
  • Blijf binnen je eigen kennisgebied
  • Blijf on topic en relevant
  • Altijd (correct) citeren en verwijzen
  • Monitor je eigen publicaties
  • Probeer niet iedereen aan je vriendenlijst toe te voegen
  • Draag bij aan een community

Op ZB Digitaal houd ik me alleen aan de punten 2, 7 en 9. De andere vliegers gaan slechts deels of niet op.
Toch vind ik het wel goede handvatten. Gijsbregt ligt ze nader toe in zijn post. Lees vooral ook even de reacties, daar worden nog een aantal nuttige links in dit kader gegeven.

@

4 Reacties

  1. Robert schreef:

    Interessant om te zien dat het webloggen steeds meer volwassen wordt en er dergelijke vuistregels ontstaan.

    Deel 3 gaat overigens tot op zekere hoogte voor je op!

    Goed, dankzij je blog weten we inmiddels al het één en ander over de persoon die Edwin Mijnsbergen heet, maar je gebruikt je blog absoluut niet voor persoonlijke frustraties met betrekking tot dienstverleners e.d.

    Op Molblog gebeurt het bv. zo nu en dan eens dat een blogger opeens fel van leer trekt tegen een dienstverlener omdat de blogger zelf een vervelende ervaring met zo’n dienstverlener had. Dat is denk ik een aardige dooddoener voor een blog.

    Groet

  2. Ha die Robert,

    Ik houd inderdaad wel in de smiezen dat ik niet ga schoppen maar wil ook zeker niet kritiekloos zijn. Dan laveer je een beetje tussen de regels en vertrouw je op goede verstaanders.

    Aan de andere kant is het denk ik wel gekleurd hier. Het is ook altijd leuk en makkelijk om over privé-zaken te schrijven. Daar krijg je vaak ook de meeste respons op 🙂

  3. Hans schreef:

    Bedankt voor de vuistregels.
    Ik probeer er niet tegen te zondigen.

Reageer