clear

zoeken

search

The Mobile City conferentie

03 januari 2008


De altijd actieve Martijn de Waal attendeerde mij op een interessante conferentie, op 27 en 28 februari in Rotterdam: The Mobile City. Martijn is mede-organisator. Op de bijbehorende website kan meer gelezen worden over de achtergrond van dit evenement:

Hoe verandert de mobiele telefoon onze relatie met de stad? Wat is de invloed van GPS-navigatie op onze ervaring van ruimte en plaats? Wat betekent dit voor onze ideeën over mobiliteit? Wat betekent de opmars van mobiele informatie-, communicatie- en identificatiediensten voor de manier waarop wij met elkaar samenleven in de stad? En hoe kunnen architecten, stedenbouwkundigen en nieuwe media-ontwerpers hierop inspelen?

Deze thema’s komen aan de orde op de conferentie The Mobile City, die op 27 en 28 februari wordt gehouden in het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. The Mobile City brengt wetenschappers, architecten en andere stedelijke professionals, alsmede media-ontwerpers bij elkaar om in te gaan op de vraag: wat gebeurt er met onze stedelijke cultuur en identiteit wanneer fysieke en digitale ruimtes met elkaar versmelten?

Dat zijn nog eens interessante vragen! Pas toen ik het boek Smart Mobs van Rheingold las ben ik gaan inzien welke enorme potentie mobiele ICT heeft. Vanaf toen zijn de contouren van een mobiele samenleving zich ook steeds scherper gaan aftekenen.

Hoewel mobiele ICT in de bibliotheekwereld nog maar beperkt de aandacht heeft denk ik dat het onderwerp veel raakvlakken heeft met ons werk. De potentie ervan is groot, zowel voor onze dienstverlening als voor wat betreft de communicatie met de klant. Denk aan nieuwe manieren van zoeken in en buiten het gebouw. Denk aan nieuwe, mobiele betaaltechnieken. Denk aan attendering en interactie met collecties die zijn voorzien van RFID. Je kunt het zo gek niet bedenken eigenlijk.

De sprekers ken ik niet maar dat maakt het geheel eigenlijk alleen maar interessanter. Een toegangskaart kost slechts 25 euro bovendien.

Ik denk dat ik maar eens ga vragen of ik de hort weer eens op mag.

@

3 Reacties

  1. Henk schreef:

    En alweer zo’n mooie illustratie gevonden. Chapeau!

  2. Robert schreef:

    @Henk: Ja, geweldige foto inderdaad! Ik denk dat het kunstwerk in kwestie niet zo misstaan in het Communicatiemuseum in Den Haag of op het hoofdkantoor van KPN.

    Groet

Reageer