clear

zoeken

search

Krantenbank Zeeland online

16 januari 2008


Gisteren is de Krantenbank Zeeland online beschikbaar gekomen. Op dit moment beperkt dit digitale krantenarchief zich nog tot de gedigitaliseerde Zierikzeesche Nieuwsbode, van 1844 tot 1998 maar dat is dan wel al goed voor 198.000 krantenpagina’s.

In de komende periode zal de krantenbank worden uitgebreid met meer voorgangers van de PZC, in totaal 47 titels. Digitalisering van de PZC zelf is helaas nog niet aan de orde.

De reader van het krantenarchief is een product van Pictura. Dat navigeert lekker soepel. Selecties uit de krant kun je, in tegenstelling tot de Beeldbank Zeeland downloaden als afbeelding. Daar ben ik natuurlijk wel van gecharmeerd.

Over de interface van de reader ben ik minder enthousiast, die is onduidelijk en zegt verder niets over de inhoud. Navraag leerde me dat hier ook nog aan gewerkt zal worden. Nu was het een spoedklus om alles op tijd online te krijgen. Uiteindelijk kan de gebruiker dus wel een interface verwachten als die van de Beeldbank Zeeland of misschien wel iets in de geest van de Beeldbank Musea of de Vitrine van het Nationaal Archief, die ook gemaakt zijn door Pictura.

We hebben er in ieder geval weer een mooie bron bij. Het blijft iets onwezenlijks hebben om met een paar muisklikken door de Zeeuwse twintigste eeuw te kunnen navigeren.

@

3 Reacties

 1. Mooi, steeds meer geschiedenis online!
  Die Zeit heeft sinds kort haar krantenarchief sinds 1946 online. Het navigeren laat te wensen over, maar de toekomst is duidelijk. Kranten uit alle werelddelen komen online. En ik voorzie leuke toepassingen. Hoe zou het zijn om een Duits artikel (b.v. over Hitler) te vergelijken met ééntje uit Nederland? Op deze manier wordt het steeds makkelijker om berichtgeving op subjectiviteit te analyseren.
  Als je interesse breed is, is er altijd genoeg werk aan de winkel 🙂

 2. Leuke invalshoek!

  Onderzoek gaat wel steeds makkelijker en mooier worden zo inderdaad!

 3. Anoniem schreef:

  Hallo,

  kan iemand mij de naam van de knecht van de boer van serooskerke die een goudschat gevonden heeft vertellen voor de krakescompetitie??

  bvd

Reageer