clear

zoeken

search

Krantenarchieven weer open en gratis?

29 januari 2008


Jelle Leenes schrijft op De Nieuwe Reporter over een voor bibliotheken zeer relevante ontwikkeling: internationale uitgevers van kranten overwegen om het model van de New York Times te volgen en hun krantenarchieven gratis toegankelijk te maken voor iedereen.

Men lijkt eindelijk in te zien dat archieven achter een login een contraproductieve werking hebben en dat een open systeem veel meer inkomsten kan opleveren door inkomsten uit reclame.
,
Er zijn duizenden alternatieven online. De groep mensen die de moeite willen nemen om naar bibliotheken te gaan om daar vervolgens betaalde krantenbanken door te worstelen lijkt steeds kleiner te worden. Zoiets doe je hooguit als je diepgravend onderzoek moet doen. Zelf kan ik in de krantenbank, in Lexis Nexis en vele andere betaalde databanken maar het komt er nog maar een enkele keer van. Dat zegt iets over het aanbod, over mij en over de aard van de vragen die gesteld worden door onze klanten. Feit is echter wel dat het een trend is waaraan nauwelijks valt te ontsnappen. Tijd is kostbaar. Er zijn vaak snellere wegen, zij het dat die ook oppervlakkiger zijn.

Maar wat zal dit op termijn betekenen voor bibliotheken? Lexis Nexis maakt zich geen zorgen over de eigen toekomst maar in de bibliotheek strijden we al jaren om een bron als de Krantenbank gratis online toegankelijk te krijgen voor onze leden, maar altijd kregen we te maken met rechtenkwesties. Lexis Nexis is voor veel bibliotheken simpelweg te duur als abonnement.

We digitaliseren oude kranten, ok, maar de archieven van de afgelopen 20, 30 jaar gaan aan onze neus voorbij.

Op zich is het begrijpelijk dat geld hier het toverwoord is, en niet de lezer. Kranten zoeken naar alternatieve bronnen van inkomsten om te kunnen voorbestaan. De verkoop van de gedrukte edities loopt immers terug en daarbij komt dat het model van de NY Times succesvol is gebleken.

De gemiddelde informatieconsument vindt het allemaal wel best: die heeft inmiddels al meer dan genoeg tot z’n beschikking. Als je niet zichtbaar bent in Google ben je de klos. Zo simpel is het gewoon.
Ik verwijs ook vaker naar naar de NY Times dan naar andere kranten. Omdat het een goede krant met goede artikelen is, maar ook omdat daar het meest naar wordt verwezen. Dat komt alleen maar door het open karakter. Nationaal is dat niet anders. Dan kom ik vaak uit bij die kranten die artikelen ook online hebben staan. Zo komt onze eigen PZC tenminste ook in beeld in Google Nieuws. Dan gaat de verwijzing dus vaak ook naar hen. En naar de NRC natuurlijk, al is het maar omdat je daar ook altijd interessante blogposts tegenkomt.

Het zijn interessante en relevante ontwikkelingen hoe dan ook. Houd het in de peiling!

@

7 Reacties

 1. Mischa schreef:

  Maar in oude kranten kijken via microfiches in de bieb is wel heel leuk hoor. Een periode kiezen, op zoek naar de vismijnperikelen uit die jaren en vervolgens er achter komen dat je uren lang oud “man bijt hond” nieuws ook maar even hebt gelezen 😉

 2. Jan Tweepuntnul schreef:

  Aan de ene kant een mooi vooruitzicht voor de infostruiner. Vanuit de kant van de bieb is het perspectief om Krantenbank exclusief te koppelen aan de Nationale Bibliotheekpas dan verkeken. Weer een bootje gemist:-(
  Wel fijn dat je verwijzingen naar krantenartikelen in de Aquabrowser gewoon thuis kunt lezen zonder gezeur over lidmaatschappen van de bieb.

 3. @ Mischa: dat is zeker leuk en ik moet zeggen dat ik het nog best vaak mensen zie doen. Maar het is wel een redelijk selecte club volgens mij. Mensen die echt iets onderzoeken (maar wel uitkomen bij fichebrowsen wellicht).
  Grappig dat je dat hebt gedaan hoe dan ook!

  @ Jan: met dat duivelse dilemma hebben we wel vaker van doen. Soms betekent een goede verwijzing automatisch dat je jezelf overbodig maakt maar inderdaad: als je mooie alternatieven of ingangen kunt bieden kun je daar met plezier en enthousiasme naar verwijzen. Ik ben altijd blij dat zulke bronnen ook nog in huis zijn!

 4. Jurrien schreef:

  Voor schoolmediatheken lijkt mijn dit uitstekend nieuws. Zijn we eindelijk van die lastige constructie af, waarbij we via de OB een (duur) abonnement kunnen nemen.

 5. Kijk! Aan die invalshoek zou ik zelf niet snel gedacht hebben. Ik wist eigenlijk ook niet dat de doorlevering van die content na de pilot ook daadwerkelijk in praktijk werd gebracht.

  Wordt er in de schoolmediatheek wel een beetje gebruik van gemaakt?

 6. Jan Tweepuntnul schreef:

  Alle scholengemeenschappen in Haarlem nemen het pakket af. Het is wellicht duur voor de school. Maar er schijnt korting op te zitten. Verder leveren we slechts door en blijft er weinig aan de strijkstok hangen. De meeste scholen hier gebruiken Krantenbank regelmatig en zijn enthousiast.
  Iets anders: Ik heb hier ivm schoolkeuze nog een paar open dagen bezocht. Op al die schoolmediatheken hangen de banners en posters van Al@din, al@dinfolders etc. en de schoolmediathecarissen die ik gesproken heb maken actief promotie voor Al@din.

Reageer