clear

zoeken

search

In de ban van het ding, vooral van de Readius

06 januari 2008


De afgelopen weken zag ik het nieuwe VPRO-programma ‘In de Ban van het Ding‘ regelmatig voorbij komen in Netvibes. Vanavond heb ik voor het eerst een aflevering (de derde) gekeken en ik kan wel zeggen dat dat me uitstekend is bevallen.

David, Linda en Erwin presenteren het programma niet: ze worden gevolgd terwijl ze gadgets en technologie aan een nader onderzoek onderwerpen en de betrokkenen interviewen. De sfeer van het programma is lekker laid back.
Vanavond zag ik een hardware-hacker aantonen wat er mis is met een goedkope Chinese kloon van de iPod, was Linda aanwezig bij een dance event waar de muziek werd gedraaid door heuse Wii-j’s, liet David zijn smaakpapillen verrassen door door Moshik Roth (Moleculaire Gastronomie) en dook Erwin in de achtergronden van de e-readers Iliad en Kindle.

Het interessantste van dat laatste item vond ik niet zozeer de besproken apparaten. Ik ging naar het puntje van mijn stoel bij de aanblik van een prototype van de Readius, van Philips/Polymer Vision. Dat is een klein oprolbaar scherm dat over niet al te lange tijd mogelijk een standaardfeature wordt van vele mobiele telefoons. Dat is in ieder geval wel de ambitie van de producenten.
Op dit moment is het zwart-wit schermpje alleen geschikt voor tekst maar er wordt hard gewerkt aan kleur en video. Zoals de geïnterviewde opmerkte: “dan hebben we echt de heilige graal in handen”. Ik geloofde ‘m meteen. Zeker toen Erwin vertelde dat hij aangenaam verrast werd door de kwaliteit en leesbaarheid van het scherm.

Die Readius zou wel eens de killerapplicatie van de komende jaren kunnen worden en dat is in mijn ogen dan wel iets waar bibliotheken als de kippen bij moeten zijn. De Kindle en Iliad zijn grote lompe schoenendozen, vergeleken met dit pareltje. Het eerste prototype van de Readius werd overigens al in 2005 gepresenteerd.

In de Ban van het Ding is zeer de moeite waard. Ik volg nieuwe ontwikkelingen behoorlijk goed maar dit programma heeft me geen seconde verveeld. Een goed teken!

Op tv zal ik het waarschijnlijk regelmatig missen maar de uitzendingen worden ook herhaald, kunnen vrij snel online worden teruggekeken, natuurlijk ook op de site van het Ding zelf, en op Uitzending Gemist.

Zie ook het artikel dat in de VPRO-gids stond.

@

4 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Erwin,

    iLiad, Kindle en Sony PRS mogen dan wel ‘grote lompe schoenendozen’ zijn, ze bestaan echt. En dat kun je van de Readius nog steeds niet zeggen. Zoals je aangaf: het idee bestaat al een paar jaar. En de verschijningsdatum is al een aantal malen aangekondigd.
    Eerst zien en dan geloven. Voorlopig ben ik heel tevreden met de Sony eBookreader.
    Maar ja, die moet eerst officieel in Europa verschijnen (is aangekondigd 😉 ) en Adobe Digital Editions ondersteunen (ook al aangekondigd).

    Of 2008 het jaar van het eBook wordt, zoals ik hier en daar lees, geen idee. Maar wel een interessant jaar.

    Rob

  2. Hoi Bob ^^(hardnekkig he, die R 🙂 )

    Daar heb je wel gelijk in natuurlijk. Ik praat wat dit betreft sowieso vanaf de zijlijn want ik heb geen van de apparaten ooit in mijn handen gehad. Maar ik ben zeer geïnteresseerd in dingen met potentie, en volg het me plezier om die reden.

    Ik en ook benieuwd hoe lang het allemaal duurt voordat het betaalbaar in massaproductie kan. Dat is het grote keerpunt denk ik.

    Groetjes

    Edwin

  3. Ebook reader schreef:

    ‘t was inderdaad een interessante uitzending. Toch ben ik niet helemaal weg van die Readius; de ‘form factor’ komt niet overeen met een gewoon boek, terwijl dat met ‘normale’ ebook readers (zoals de iliad en de cybook) wel het geval is. Voor het èchte digitale leeswerk houd ik het toch op de twee laatstgenoemden. De ebook fragmenten vind je overigens terug op //www.ebookreaders.nl.

  4. maar dat was nu juist waar Erwin enthousiast over werd…toch?

    De tijd zal het leren….

Reageer