clear

zoeken

search

De uitvinding van de telescoop in Middelburg

31 januari 2008


De Middelburgse Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen heeft deze maand een website gelanceerd ter ere van de 400e verjaardag van de uitvinding van de telescoop: 400 years invention of the telescope 1608-2008.

Het is een interessant stukje geschiedenis om even bij stil te staan, zeker voor Middelburgers. Veel mensen denken namelijk dat Galileo Galileï de uitvinder van de telescoop is, maar dat is een misverstand:

De telescoop heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van de wetenschap en het wereldbeeld van mensen sinds de 17e eeuw. In 1608 werd een patent aangevraagd door de in Middelburg (Zeeland) woonachtige Johannes (Hans) Lipperhey voor een “seecker instrument om verre te sien”. Lipperhey demonstreerde zijn uitvinding voor Prins Maurits in Den Haag. Ondanks de grote belangstelling voor zijn uitvinding kreeg hij geen patent omdat het instrument ook al bij anderen bekend zou zijn. Een andere Middelburger, Sacharias Jansen, en de Alkmaarder Jacob Metius maakten ook aanspraak op de uitvinding. Het principe van de ‘Hollandse Kijker’ was dus te gemakkelijk na te maken voor het toekennen van een patent. Dat bleek een jaar later al, want in 1609 richtte de Galileo Galileï als eerste zijn zelfgebouwde telescoop op de sterrenhemel. De rest is geschiedenis..

Sneu voor Lipperhey! Zelfs de NASA noemt hem niet, vier eeuwen later. Wikipedia gelukkig wel!
De website bevat nog veel meer interessante informatie. Een passage over niet meer bestaande huizen bijvoorbeeld, of een overzicht van trivia.

For the wise man looks into space and he knows there is no limited dimensions
-Lao Tzu-

@

2 Reacties

  1. P. Lansbergen Sr. schreef:

    Dan eindelijk erkenning door een bijna naamgenoot, al scheelt het maar twee letters.

Reageer