clear

zoeken

search

De schaduwkanten van het online leven van kinderen

22 januari 2008


Naar aanleiding van de uitzending op de Amerikaanse televisie van de documentaire ‘Growing Up Online’ heeft de NY Times een interessant artikel: The Rough-and-Tumble Online Universe Traversed by Young Cybernauts.

Zo’n artikel schudt me toch weer even wakker. Ik heb weliswaar een hekel aan conservatieve, moralistische en immer waarschuwende vingertjes; dat neemt niet weg dat het goed is om af en toe stil te staan bij de schaduwkanten van internetgebruik. Of het nu gaat om cyberpesten of het worstelen met de identiteit, om confrontaties met geweld en pornografie of om de afnemende informatiegeletterdheid: veel te veel ouders en leraren houden te weinig rekening met de gevaren die op de loer liggen.

Een weldenkend kind redt zich over het algemeen wel maar die weldenkendheid moet de kinderen vaak wel worden bijgebracht.

De documentaire zal binnenkort ook wel online te zien zijn. Ik houd het in de gaten. Tot die tijd moeten we het nog even doen met de trailer en het bewuste artikel.

A high school student, with a world of plot outlines available on the Internet, admits that he cannot recall ever actually reading a book.

Ik bedoel maar…

@

5 Reacties

  1. Duul schreef:

    Zonder de problematiek te ontkennen denk ik altijd: wat zou er van deze kinderen zijn geworden zonder internet? Zouden ze dan wel “normaal” gedrag vertonen of was er dan wel wat anders geweest waarmee ze in de problemen waren gekomen.

    Tis maar een gedachte, maar die laat me nooit los. Het ligt aan die kinderen, niet aan de soort verleiding.

    Ze moeten wel geholpen worden natuurlijk!

  2. Henk schreef:

    Zeg waar haal je die grote quote aanhalingstekens vandaan? Zitten die standaard in Blogger?

  3. @ Duul: Dat is een goede ja. Ik denk ook heel vaak dat kinderen nu eenmaal zijn wat ze zijn en dat vervolgens de dingen waarmee ze in aanraking komen bepalend zijn voor de verdere route. Als een kind dat in de vroegste jaren rommelig is opgevoed in aanraking komt met ‘slechte vriendjes’ kan het heel hard gaan.

    Het gaat hier wel eens over gamers. En dat ze zo hangerig zijn. Welnu, dat was ik ook op die leeftijd, maar dan buiten op een pleintje. Daar was meer beweging, maar voor mijn gevoel ook meer slechte invloeden. En ik vind dat ik best goed terecht ben gekomen:-)

    @ Henk,

    Dat zit gewoon in de menubalk als je een bericht opmaakt idd. Het enige is dat hij dan alleen tags ervoor zet. Je moet de afsluitende quote even handmatig naar het laatste stuk verplaatsen

    Als je het een keer wilt zien hoor ik het wel

  4. Lorenz van Gool schreef:

    Hopelijk komt die docu gauw online!

  5. Lijkt me leuk inderdaad!

Reageer