clear

zoeken

search

De Pers niet meer in de bibliotheek

24 januari 2008


Op de website van de VOB een bericht over het aanbieden van de gratis krant De Pers in bibliotheken:

Aan het eind van 2007 is zoals afgesproken een evaluatie uitgevoerd en is vanuit dagblad De Pers aangegeven de distributie via de bibliotheken stop te zetten. De kosten voor de verspreiding staan niet in verhouding tot het gewenste bereik in de doelgroep. Per 21 januari 2008 is ook de al@dincolumn gestopt. Op 9 januari is een brief daarover gestuurd naar de bibliotheken die de krant tot nu toe hebben gedistribueerd.

Zo’n bericht roept allerlei vragen bij me op. Wat waren de doelstellingen dan? En wat het gewenste bereik? En als de krant te weinig werd meegenomen: wat was daar dan de oorzaak van?

Ergens is het ook wel logisch: zo’n krant gris je mee als je een vervelende treinreis voor de boeg hebt of als je nog even moet wachten op een volgende trein. Als je in de bibliotheek bent heb je er weinig reden toe om ‘m te gaan zitten lezen. Daar heb je immers ook alle betaalde kranten gratis tot je beschikking om van de honderden tijdschriften en duizenden boeken nog maar te zwijgen.
Desondanks vind ik het jammer om te lezen dat de Pers verdwijnt uit de bieb, en de bieb uit de Pers. Ik ben namelijk gecharmeerd van dit soort podia voor de bibliotheekwereld.

Afgelopen maandag was ik voor het eerst in het gebouw van de VOB, om kennis te maken met Milco Aarts. In een kleine groep spraken we onder meer over informatieovervloed en marketing. Boer Zoekt Vrouw kwam ook nog aan de orde. Dat programma trok onlangs een recordaantal van vier miljoen kijkers. Wat een potentie! Ik opperde nog gekscherend dat je daar leuk op in zou kunnen spelen met een variant op dat thema: ‘boek zoekt jou’.

Achteraf gezien nog niet eens zo een gek idee eigenlijk, ware het niet dat reclameblokken rondom dat programma inmiddels waarschijnlijk onbetaalbaar zijn 🙂

@

Foto

4 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Het zal toch niet zijn dat de marketeers vinden dat het biebpubliek uh, te oud is?

  2. Jan Tweepuntnul schreef:

    Ik las bij Reclameweek het volgende bericht:
    kbVuile oorlog in dagbladenland 24-01-2008 – De Pers bestond gisteren een jaar, maar is volgens concurrent Metro ten dode opgeschreven. DAG heeft ook zijn beste tijd gehad, of eigenlijk nooit gehad. Dit zegt uitgever Silvio de Groot van Metro. Volgens een artikel in HP/De Tijd is het oorlog bij de gratis dagbladen. De uitlatingen over en weer liegen er niet om. Zo zegt De Groot dat hij zich wel kan voorstellen waarom DAG niet wilde meewerken aan het interview: ‘Ze zijn bang dat die krant niet meer bestaat als je artikel verschijnt, ha ha.’ Over De Pers is hij ook niet mals: ‘Die krant gaat er dit jaar aan. Eigenaar Marcel Boekhoorn heeft overal met dat ding lopen leuren, maar niemand had interesse. En vind je het gek? Veel adverteerders hebben een hekel aan de uitgever van De Pers, Cornelis van den Berg.’ Bij De Pers zeggen ze dat Silvio de Groot een bluffer is die eindelijk een moet ophouden met zijn vileine fluistercampagnes.
    In een artikel in HP/De Tijd staat dat Metro en Spits hun marktaandeel met hand en tand verdedigen tegen nieuwkomers De Pers en DAG. Volgens HP leiden de laatste twee aan ernstige advertentionele anorexia, terwijl Spits in week 44 acht ton aan advertenties had. De traditioneel slappe week tussen kerst en oud & nieuw leverde een kleine drie ton op. Dat zijn cijfers waar ze bij De Pers en DAG zouden watertanden.
    Bron: HP/De Tijd

    Kortom, de Pers heeft het sowieso moeilijk en zit gewoon in de financiële problemen. Het stapeltje kranten in onze bieb was overigens iedere dag keurig op.

  3. Peter schreef:

    Mooie vondst: boek zoekt jou!

    De uitgever van de Pers zei bij de introductie dat de Pers meer een kwaliteitskrant zou zijn dan Spits of Metro. Dat is me nooit erg meegevallen. Deze week gingen ze ook de fout in met een verhaal over een tijger die verklede biggetjes als kinderen aanneemt. Een beetje Googelen laat zien dat het verhaal “broodje Aap” is en al lang achterhaald.
    Zie //www.broodjeaap.nl/welplunch.html
    Peter

  4. @ All:

    Bedankt voor de interessante aanvullingen! Het plaatst een en ander toch weer een beetje in een ander perspectief!

    Top.

    Edwin

Reageer