clear

zoeken

search

De betrouwbaarheid van Technorati en Feedburner

20 januari 2008


Technorati is een handig hulpmiddel om in de gaten te houden wie er verwijst naar je weblog en waar dat gebeurt. Het probleem is echter dat de informatie daar niet helemaal betrouwbaar is. Zo worden links vanaf Social News-sites vaak ook opgenomen (als je die daar zelf achterlaat) en ontbreken de verwijzingen van sommige weblogs of websites. Waarom die bronnen niet worden geïndexeerd is me na twee jaar nog steeds niet duidelijk.

Daar komt nog bij dat Technorati de afgelopen weken veel problemen had met het indexeren van weblogs. Dat was Wouter ook opgevallen. Op het weblog van Technorati wordt dat probleem toegelicht en inmiddels lijkt de situatie weer redelijk stabiel. Het valt me daarbij op dat de links van sites als Ekudos nu niet meer worden opgenomen. Dat lijkt me een goede zaak maar het neemt niet weg dat er nog steeds links ontbreken.

En nu is ook Feedburner aan de beurt. Feedburner is de monitor voor het aantal mensen dat een abonnement heeft op je rss-feeds. In het geval van dit weblog schommelt dat al wekenlang tussen de 1200 en 1300. Er zijn kleine verschillen per dag maar dat is afhankelijk van het aantal mensen dat hun feedreader of persoonlijke startpagina activeert. Vandaag is er echter opeens een toename van 500. Ook daar had Wouter last van deze week. Het grote verschil wordt veroorzaakt door een verkeerde indexering van een vage site: Feedblitz. Bij Wouter is dat inmiddels weer rechtgetrokken. Ik hoop maar dat dat hier ook zal gebeuren.

Het is allemaal niet zo heel belangrijk maar aan de andere kant is het toch wel fijn als je een betrouwbare indicatie hebt van het bereik en bezoek van je weblog, inclusief alle kanttekeningen. Af en toe moet je toch verantwoording afleggen en wordt er gezocht naar een referentiekader. Dan zijn sites als Google Analytics, Feedburner en Technorati wel je belangrijkste handvatten.

Het allerfijnste is eigenlijk als je hier gewoon geen omkijken naar hebt. Tijd is te kostbaar om continu op te moeten letten. Dat opletten laat ik graag over aan een bedrijf als Microsoft. Bovenstaande afbeelding illustreert mooi de vele partijen die zij in de smiezen moeten houden. Daar zou ik toch ook een beetje moe van worden 🙂

@

4 Reacties

 1. Maarten Hekman schreef:

  Met de vaagheid van Feedblitz valt het reuze mee. Het is gewoon een alternatief voor Feedburner. Ik gebruik het nu een jaar en het is zo betrouwbaar als wat.

 2. Hoi Maarten,

  Ik heb de toepassing nog niet goed bekeken, laat staan getest. Met vaag doelde ik meer op het feit dat ik er nog nooit van had gehoord en dat er een meervoudige indexering had plaatsgevonden. Dat is inmiddels hersteld gelukkig.

  Bedankt voor je aanvulling iig! Ik zal er later eens wat beter naar kijken.

 3. Tanja schreef:

  Feedblitz vind ik zelf heel erg onvriendelijk in gebruik. Ben er ijverig mee begonnen een tijd geleden. Maar ondank dat ik er een tijdje dagelijks mee bezig was, vergat ik steeds hoe het werkte.

  Feedburner is weer een stuk makkelijker, en prettier 😉 , en die rare stats had ik ook al gesignaleerd. In één dag een stijging van rui, 600% hahahaha… jammer maar helaas. Inmiddels is het weer recht getrokken.

 4. Hoi Tanja,

  Bedankt voor de feedback!

  Dat geintje met de stats maakt het wel wat onbetrouwbaarder idd. Maar volgens mij is het nu idd weer redelijk stabiel.

  We vechten als leeuwen 🙂

  Edwin

Reageer