clear

zoeken

search

British Library en 32 andere bronnen toegevoegd aan Library Thing

10 januari 2008


Library Thing is vol op stoom! Gisteren plaatste Tim Spalding een post met de mededeling dat er maar liefst 33 nieuwe (Britse) bronnen zijn toegevoegd aan deze open catalogus. Het totaal aantal bronnen waaruit gebruikers kunnen putten is inmiddels opgelopen tot 216.

Voor mensen die het niet weten nog even kort: Library Thing is een open catalogus en sociaal netwerk waar iedereen gratis (tot 200 exemplaren) boektitels kan delen met anderen. Deze online privé-bibliotheek kun je dan ook weer aanbieden op je website of weblog, zoals hier rechts in de sidebar. Het mooie is dat je alleen maar een titel hoeft in te geven, waarna alle overige gegevens, inclusief een afbeelding van de cover, ontleend worden aan de databases en catalogi van bibliotheken en boekhandels.

Nu kunnen dus ook de data van de British Library worden gebruikt. Het bijzondere daarvan is niet alleen dat dit een enorme collectie is, het is ook een dataverzameling die normaal gesproken niet beschikbaar is voor het publiek.
Talis heeft er echter voor gezorgd dat de gebruikers van Library Thing wél gebruik mogen maken van de gegevens, door LT toegang te geven tot Talis Base. Dat is wat je noemt uniek! Als klap op de vuurpijl is er ook toegang verleend tot Talis Union. Dat is, zoals ze het zelf omschrijven, ‘a treasure trove of rare, old and out-of-print records as well as quality catalogue records for mainstream items.’

En vlak de data van de andere 31 bronnen niet uit! Parels zijn het. De hele lijst vind je hier.

Maar hoe mooi ik het ook allemaal vind, iets stemt me toch een beetje droef. Een jaar geleden kaartte ik LT ook al aan. Dat heeft nu ‘de aandacht’. En de redenen daarvoor even buiten beschouwing latend: het heeft geen prioriteit.

En dat smaakt naar stroop, als je dit soort doorpak-berichten leest.

@

Update 11 januari: Gerard Bierens heeft nog een aardige aanvulling. Kudos voor Fontys!

Reageer