clear

zoeken

search

Bezuinigingsmaatregelen en machtspelletjes

13 januari 2008


Iemand die het kan weten heeft mij wel eens uitgelegd dat je niet te snel moet schrikken van berichtgeving in de media over bezuinigingsmaatregelen ten aanzien van bibliotheekwerk. Het inzetten van de pers maakt vaak deel uit van het ragfijne politieke spel om subsidies binnen te halen, zo liet ik mij vertellen. Sinds mij dat verteld werd lees ik zulke berichten altijd met gemengde gevoelens. De eerste reactie is nog steeds ‘ Zo, dat gaat lekker met de bibliotheken in Nederland!’, waarna ik het geheel direct weer probeer te relativeren met de wijsheid die mij ooit is toegefluisterd.

Nu heb ik RSS-feeds lopen op een aantal zoektermen binnen Google Nieuws. In de sidebar vind je bijvoorbeeld een widget ‘bibliotheeknieuws’. Daar komen doorgaans niet al te veel spannende berichten voorbij maar in de afgelopen weken is het toch wel raak.

Er zijn positieve berichten, zoals het nieuws dat Nederlandse bibliotheken starten met een proef van het uitlenen van e-books, maar andere berichten stemmen de lezer beduidend minder vrolijk:

Het is maar een kleine greep. Neem nu dat laatste bericht. Dat heeft een positieve kop maar blijkt een artikel waarin directeur Huberts (Bibliotheek Nijmegen) pleit voor bibliotheekvernieuwing. Pas aan het eind van het artikel wordt duidelijk waarom hij dit pleidooi houdt: de subsidieverstrekker geeft minder geld en wil meer filialen, terwijl Huberts juist graag minder vestigingen met meer geld zou zien.

Let ook even op de commentaren bij dat bericht; je vraagt je af waar die op gebaseerd zijn. Met het ragfijne politieke spel hebben ze echter weinig van doen, vrees ik.

Gemengde gevoelens, beste mensen, gemengde gevoelens.

@

Reageer