clear

zoeken

search

50 jaar Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift gratis digitaal beschikbaar

22 januari 2008


Mooi nieuws op Elsevier.nl:

Vanaf deze week zijn alle vijftig jaargangen van Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift gratis digitaal te raadplegen en te doorzoeken. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal maandag 28 januari in Den Haag de officiële openingshandeling van de betreffende website www.elseviermaandschrift.nl verrichten.

Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift was van 1891, toen het eerste nummer verscheen, tot 1940, toen door de komst van de Duitse bezetter de uitgave moest worden gestaakt, het toonaangevende blad voor bellettrie en beschouwingen over literatuur, beeldende kunst en, in de beginjaren, populaire wetenschap.
Louis Couperus leverde bijdragen aan het tijdschrift, net als Marcellus Emants, Herman Heijermans, Carry van Bruggen, Adriaan Roland Holst en Ina Boudier-Bakker. Jan de Hartog debuteerde er in 1933 in met zijn verhaal ‘Het zwijgen van Boeda’. Deze bekende schrijvers vonden hun artikelen terug tussen een reeks fraaie illustraties van bekende tekenaars.

Alweer een project om toe juichen. Bij deze!

@

8 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Jammer dat er een afbeelding van het eerste nummer van Elseviers Weekblad (1945) wordt getoond in plaats van Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift (1891 – 1940).
    Ga naar //www.elseviermaandschrift.nl en je vindt de mooiste omslagen, artikelen en illustraties.

    Yolijn van der Krol
    Hoofd Documentatie Elsevier

  2. Dag Yolijn,

    Ik heb de afbeelding er inderdaad alleen bij gedaan ter illustratie van Elsevier als naam. Ik had op het moment zelf te weinig tijd om op het gemak te bladeren en de omslagen van het Maandschrift zeggen ook niet zoveel. Daar moet je toch even voor gaan zitten.

    En als je zoekt op illustratoren krijg je inderdaad prachtige afbeeldingen maar zie je vaak weer geen duidelijke verwijzing naar Elsevier.

    Enerzijds haast en gemakzucht dus, anderzijds goed bedoeld verwijzend 🙂

    Bedankt voor je reactie hoe dan ook.

  3. Occy schreef:

    Zelf nog niet kunnen uitproberen of volgend bericht op boekendingen klopt. Zou wel jammer zijn, want best wel mooi gemaakt.

  4. Er zijn nog steeds veel sites en toepassingen die moeite hebben met FF. Ik heb ook een paar keer gezien dat de pagina niet kon worden geladen maar dat had niets van doen met de broser: ik vermoed dat het nog kinderziektes zijn. Het aantal loads zal nu ook wel hoog liggen.

    Dat de combi met Apple dan ook nog invloed heeft wist ik ook niet!

  5. Anoniem schreef:

    //www.elseviersmaandschrift.nl is inmiddels weer te doorzoeken met Firefox!

    Yolijn van der Krol
    Hoofd Documentaie Elsevier

  6. Erwin schreef:

    Ha Edwin,
    Ik heb nav deze posting een artikeltje geplaatst om de ontwikkeling in perspectief van de tijd te plaatsen:

    //www.mensmerk.nl/nl/full/elsevier_historie_online/

    @Yolijn: ik heb idd maar een oude kaft erbij gehaald ;). Mooi!

  7. Hoi Erwin,

    Ik zag je post in Technorati inderdaad! Een mooie aanvulling

    Thanks.

Reageer