clear

zoeken

search

Wat een verrassing: meer internet en minder tv en gedrukte media

06 december 2007


In oktober konden we overal lezen dat jongeren wekelijks minder lang online zouden zijn dan in de jaren ervoor. Dat is echter niet de conclusie van het Europese onderzoek Mediascope 2007 (PDF) van de European Interactive Advertising Association (EIAA). Het is zelfs zo dat jongeren in Europa voor het eerst meer internetten dan televisie kijken.

Van stagnatie of terugloop is vooralsnog dus geen sprake.

Mediascope 2007 is een erg overzichtelijk een kleurrijk rapport, dat goed is te behappen. Er werd deze week al door veel weblogs en nieuwssites aandacht aan besteed. Op ShopADSL vind je een Nederlandse samenvatting van de belangrijkste bevindingen.

December is traditiegetrouw de tijd van lijstjes, overzichten en rapporten. Google publiceerde alvast een top 10 van de snelst stijgende zoektermen van 2007 in de VS (dat is dus wat anders dan de top 10 van meest gebruikte zoektermen; die moet nog gepubliceerd worden):

1 iPhone
2 WebKinz
3 TMZ
4 Transfomers
5 YouTube
6 Club Penguin
7 MySpace
8 Hereos
9 Facebook
10 Anna Nicole Smith

We hebben dus een telefoon, een film en een vrouw met grote borsten en vervolgens zes sociale netwerken als zoekterm. Voorheen werd er toch vooral naar vrouwen en popsterren gezocht, meen ik. Dat zal nog wel zo zijn, maar het moge duidelijk zijn in welke richting de interesses van de massa zich verplaatsen…

Op Marketingfacts wordt ook naar een interessant rapport verwezen. Dat rapport kijkt vooruit. Een van de voorspellingen luidt dat 25 % van ‘de entertainment die wij consumeren user-generated zal zijn’.

Tenslotte nog even over de afbeelding, afkomstig uit het eerstgenoemde rapport. Het toenemende internetgebruik gaat natuurlijk ten koste van andere activiteiten. Je kunt goed zien in welke hoek de klappen vallen. De onze.

Er wordt 40 % minder tijd besteed aan televisie maar ook:

30 % minder aan het lezen van boeken
29 % minder aan tijdschriften
28 % minder aan kranten

– en 21 % minder slaap –

Ik zal deze keer eens nu eens niets suggereren. Ik beperk me tot signaleren. Soms is dat genoeg.

Nihil novi sub soli

@

2 Reacties

  1. Jan Tweepuntnul schreef:

    Het lijkt erop dat het grote publiek behoefte heeft aan een Anna Nicole Smith widget voor Facebook:-)
    Die 21% minder slapen intrigeert me wel!

  2. Ja dat vond ik ook een mooie 🙂

Reageer