clear

zoeken

search

Rapport: De innovatiekracht van Openbare Bibliotheken

04 december 2007


Het was Jan Klerk die mij vorige week attendeerde op het Rapport Innovatiekracht Openbare Bibliotheken.

De VOB schrijft:

“In het voorjaar van 2007 voerde Berenschot in opdracht van de VOB een onderzoek uit naar de innovatiekracht binnen de branche. Een werkgroep van bibliotheekdirecteuren en P&O-ers uit de branche stelde aanbevelingen op naar aanleiding van het rapport.
[…]
Opvallend vond het adviesbureau is dat er bij de medewerkers een zeer rooskleurig beeld bestaat over de innovatiekracht, terwijl het management van mening is dat de resultaten sterk achterblijven. Reden genoeg om tot actie over te gaan.”

Wat het bureau opvallend vond vond ik ook zeer opvallend. Bij heel veel medewerkers leeft helemaal geen urgentiegevoel! In hun ogen is het nog lang geen vijf voor twaalf. Ze zitten eigenlijk wel lekker waar ze nu zitten en ervaren de veranderingen van de afgelopen jaren (van Aladin tot Zoek en Boek) als innovatief genoeg.

Leden van het management hebben wel een urgentiegevoel maar missen “binnen de branche een gedeelde set van missie, visie en doelstellingen die kaders stelt voor de plaats van de bibliotheek binnen de maatschappij en de rol die de bibliotheek binnen deze maatschappij zou moeten vervullen.”

Verder:

  • Er is sprake van een gebrek aan idee- en innovatiemanagement.
  • Er is geen beeld van wensen en behoeften van niet-klanten en de wijze waarop men hier een rol in zou kunnen vervullen.
  • Door de beperkte diversiteit binnen het personeelsbestand ontbreekt het aan de voor innovatie noodzakelijke creatieve spanning
  • Men is te weinig gericht op samenwerking
  • Medezeggenschap als sparringpartner van het management en de directie speelt geen rol van betekenis op het gebied van innovatie, missie en strategie.

Oef. Gelukkig komt Berenschot ook met aanbevelingen, op basis van deze bevindingen. Die kun je zelf lezen in het rapport (PDF).
Ik zou het graag even voor jullie kopiëren naar zbdigitaal maar helaas is het PDF-bestand old skool beveiligd. Je moet dus alles overtikken. En dat is niet alleen niet van deze tijd, ik heb er ook geen tijd voor.

Het mag voor velen geen verrassing zijn maar mij zit het toch wel dwars, dat het urgentiegevoel zo beperkt is. Daar moet echt meer mee gedaan worden want het is schijnveiligheid, oogkleppenwerk, onterechte ontkenning.
Ik wil daar niet mijn gelijk mee halen, ik wil mensen voor grote teleurstellingen op de langere termijn behoeden.

En misschien nog wel belangrijker: ik zou zo graag zien dat bibliotheken blijven bestaan, en niet alleen als boekenmusea… We willen geen bibliopocalyps toch?

Verplicht leesvoer voor alle collegae.

@

7 Reacties

  1. Natalie schreef:

    Mij zit het ook dwars! In mijn blogpost op bibliotheek2.0-ning (//bibliotheek20.ning.com/profiles/blog/show?id=694094%3ABlogPost%3A28387) spreek ik de hoop uit dat een 23-dingen-cursus (tweede helft 2008!) meer van dat vijf-voor-twaalfgevoel zal losmaken bij mensen.

  2. Dat zal er zeker aan bijdragen denk ik, maar in het gebied tussen leren en confronteren is ook nog veel te bereiken denk ik…

  3. Rob Coers schreef:

    Dat er toch een Bureau aan te pas moet komen om die conclusies te trekken! Hmmm
    En 23 Dingen … een warmer pleidooi hiervoor is bijna niet denkbaar, maar Natalie, niet wachten tot 2e helft 2008 en zeker niet HOPEN, maar doen!

  4. Natalie schreef:

    @Rob: mooie reclame maak ik daar voor je! Zit daar nog provisie aan vast? En praktisch gezien moeten we toch echt wachten tot 2e helft 2008. 🙂

  5. Jan Tweepuntnul schreef:

    Ik hoop dat het 23 dingen-programma bijdraagt aan deze problematiek. Ik denk dat er meer dan 23 dingen nodig zijn om de mensen echt wakker te maken. Moet niet eerst je eigen positie bedreigd worden voor het gevoel van urgentie ontstaat? Daar zijn boekjes over open te doen. Maar niet nu! Het is laat en Sinterklaas houdt me van het bloggen af..

  6. Erna schreef:

    Laat ik nou in Sinterklaasstemming zijn. Ik stuur Edwin de samenvatting. Dan wil hij vast wel als Zwarte Piet het op zijn site zetten. (dit halve digibeetje is te lui om het op haar eigen blog te zetten, bovendien wordt die van Edwin VEEEEEEL beter gelezen ;-))

    groet,

    Erna

  7. @ Rob:

    Tsja, zo’n rapport doet toch meer dan vermoedens in vakbladen, op blogs en wat dies meer zij he.

    Als dat rapport maar niet onbenut in een lade verdwijnt.

    @ Natalie: er kan niet genoeg reclame gemaakt worden 🙂

    Ik denk dat Rob doelt op het feit dat je ‘m ook zelfstandig kunt volgen en jij op het feit dat Probiblio meedoet als organisatie?

    @ Jan:

    Ben ik met je eens. Punt is alleen dat de bedreiging pas wordt ervaren als er ontslag naakt, hard bezuinigd wordt of wat dan ook.

    Het consequent niet druk zijn of een duidelijke terugloop is in ieder geval nog niet voldoende, dat besef ik nu wel.

Reageer